Гастрономічна спадщина Новогуйвинської громади.
Наш проєкт "Гастрономічна спадщина Новогуйвинської громади", розпочатий за ініціативи відділу культури, розвитку туризму, молоді і спорту Новогуйвинської селищної ради, триває. Сьогодні рецептом родинної страви з нами ділиться бібліотекар бібліотеки-філії та завідуюча клубом-філією с. Двірець Ольга Ковальчук. На свята в її родині готували жовту або густу юшку, а її рецепт Ольга Василівна прийняла в спадок від своєї бабусі Євгенії Герасимівни Гладун. Готували страву без зважування продуктів.
"Жовта або густа юшка"
М'ясо (не дуже пісне);
Картопля;
2 великі морквини ( саме від моркви залежав колір юшки);
Цибуля;
Дві ложки борошна;
Дві ложки томату чи два великих помідора без шкірки;
Спеції.
М'ясо ріжемо на шматочки, обсмажуємо на пательні, викладаємо в каструлю з грубим дном чи, як раніше, в банячок, солимо, перчимо.
Картоплю теж обсмажуємо на пательні і викладаємо на м'ясо. Солимо і перчимо.
На пательні обсмажуємо дрібно нарізану цибулю та натерту на грубу тертку моркву, додаємо дві ложки томату чи два великих помідора без шкірки дрібно нарізаних, солимо, перчимо і додаємо неповну ложку цукру (щоб томат не кислив). Викладаємо засмажку зверху в каструлю чи банячок.
Заливаємо теплою водою і ставимо варити, бажано у піч, але можна і в духовку чи просто на газовій плиті десь хвилин до сорока.
Майже в кінці пересмажуємо дві ложки борошна до золотого кольору на пательні, розводимо теплою водою і додаємо до страви, перемішуємо і кидаємо лавровий лист.Ставимо в духовку чи піч до готовності.