Триває гастрономічна подорож Новогуйвинською громадою
Триває гастрономічна подорож Новогуйвинською громадою. Сьогодні учасники народного вокального ансамблю «Вербиченька» представлять вашій увазі страви, які здавна готували господині с. Іванківці.
ПАМПУШКИ ВІД КЛАВДІЇ ХРОБУСТ
Пампушки з часником – це традиційна українська випічка.
В Україні їх готують до свят, традиційно на Святвечір, у неділю, житні пампушки смажили й на щодень. Вони зазвичай подаються до гарячих перших страв, особливо до борщу.
Пампушки – символ української кухні з неповторним смаком та ароматом. Ці маленькі булочки миттєво збуджують апетит. Вони є однією з моїх улюблених страв, яку я готую уже більше двадцяти років.
Ця страва завжди нагадує мені про дитинство і теплі родинні миті за кухонним столом.
Рецепт пампушок:
- борошно (400 г.);
- сироватка, або домашнє кисле молоко (500 мл.);
- яйце (1 шт.);
- сіль (0,5 ч. л.);
- цукор (3 ст. л.);
- сода (1 ч. л. без гірки);
- олія для смаження (1 літр);
- часник (дві головки для обтрушування).
Тісто має бути як густа домашня сметана.
ПИРІЖКИ ВІД ЛЮДМИЛИ ГАВРИЛЮК
Пиріжки, які готувала моя бабуся Циганенко Текля Макарівна, стали для мене справжнім поштовхом у світ найсмачніших страв. Адже це не просто їжа, це своєрідний ритуал, який здатний підняти настрій і зігріти душу.
Готування пиріжків є для мене не тільки кулінарним захопленням, але й способом виразити свою любов до традиційної української кухні.
Щоразу, коли я готую цю страву, відбувається часова подорож у минуле, де сімейні цінності і тепло кухні стають особливо важливими.
Рецепт пиріжків:
- молоко (1 літр);
- борошно (1,5 кг.);
- цукор (150 гр.);
- сіль (1 ч. л.);
- олія (100 гр.);
- яйце (2 шт.);
- дріжджі (50 гр.).
ЛАМАНЦІ ВІД ЛЮДМИЛИ ПАНЧЕНКО
Це печиво з маковою заливкою, яке традиційно готують до свята Маковія.
Спочатку випікається великий цілісний корж, який потім ламають на довільні шматочки. Страва настільки смачна, що її можна готувати не тільки до свята, а й у будь-який інший час.
Цю страву готувала моя мама. Вставала ще вдосвіта і, ніби, ворожила над нею.
Пам’ятаю, ламанці завжди стояли у центрі стола на невеличкому вишитому рушничкові. Це була особлива атмосфера затишку та турботи, а усе навколо таке просте та звичайне, і водночас душевне та затишне.
РЕЦЕПТ ЛАМАНЦІВ:
Для коржів:
- 500 г борошна
- 1 яйце
- 200 мл кефіру 2,5%
- 50 мл соняшникової олії
- дрібка солі
Для макової начинки:
- 100 г маку
- 1 ст. л. цукру
- 2−3 ст. л. води.
- куплена макова начинка для цієї страви не підходить!
Смакуйте на здоров’я!