Продовжуємо знайомити вас з гастрономічною спадщиною нашої громади.
Сьогодні хочемо розповісти про цікаву страву, яку готували і готують у с. Соснівка - картопляні боци з сиром. За словами завідуючої клубом-філією та бібліотекаря бібліотеки-філії с. Соснівка Тетяни Бикової, коли корови давали багато молока, хазяйки брали для боців свіжий кисломолочний сир. Також сир засолювали, щоб зберегти про запас, і використовували, коли корови не доїлися. Робили боци на щодень, їли з борщем або як окрему страву, тому що вони смачні і доволі поживні. Зазвичай до них подавалася калатуша або сметана.
Отже, сьогодні родинний рецепт своєї бабусі Устини Андріївни Юрчук представляє для нас Катерина Муравська з с. Соснівка.
Картопляні боци з сиром
Інгредієнти:
Картопля - 5-6 шт
Цибуля - 1 шт
Яйце - 1шт
Борошно - 1 ст.л.
Сир домашній - 200 г
Сіль та перець за смаком
Олія для смаження
🔸Картоплю та цибулю потерти на дрібній тертці, масу посолити та поперчити. Додати борошно, яйце, добре перемішати. Домашній сир присолити за смаком.
На розігріту пательню столовою ложкою викладаємо деруни, поверх кладемо сир і накриваємо картопляною масою. Обсмажуємо з кожного боку до рум'яної скоринки.
Кладемо боци в горщик і перекладаємо з шкварками з цибулею або заливаємо зверху сметаною.
Ставимо тушити на 10-15 хв.
Калатуша
Інгредієнти:
Сметана - 2 ст.л.
Сир домашній - 200 г
Молоко - 1-1,5 склянки
Сіль за смаком
🔸Сир розтерти. Додати сметану, молоко і сіль. Все добре перемішати.
Порадуйте себе і рідних надзвичайною смакотою!