Кулінарна мандрівка Новогуйвинською громадою.
Запрошуємо вас продовжити кулінарну мандрівку Новогуйвинською громадою. Сьогодні ми відвідаємо мальовниче село Озерянка, відоме давньою історією та традиціями.
За словами директора будинку культури-філії с. Озерянка Лариси Окомелко, в цій місцевості, а саме в селах Озерянка та Ріжки, живуть надзвичайно працьовиті жінки - справжні господині, вмілі кухарки. На великі свята – Трійцю, Великдень, Різдво – тут здавна готували таку страву, як печеня. Назва страви походить від слова «пекти», адже колись її готували на відкритому вогні або в печі. Сьогодні для приготування печені достатньо мати духовку. Рецепт печені Лариса Дмитрівна отримала від своєї бабусі Лідії Іванівни Сторожук.
Для печені потрібно: 500 гр. свинини чи яловичини, 10 картоплин, 2 морквини, 2 цибулини, 1 ст. л. томатної пасти, борошно, підсмажене на сухій пательні, сіль, перець за смаком. Якщо маєте гриби, сміливо додавайте, вони нададуть страві особливого смаку і аромату.
Всі складові складаються шарами в горщик або каструлю, заливаються водою та тушкуються до готовності. Перед подачею на стіл можна посипати зеленню.
До печені подавалася капуста, тушена у печі, а також дріжджові млинці, що пеклися на пательні, ледь змащеній олією.
Смачного всім!