Новогуйвинська громада
Житомирська область, Житомирський район

Розпочато проєкт «Гастрономічна спадщина Новогуйвинської громади»

Дата: 12.07.2024 13:39
Кількість переглядів: 228

Фото без опису

За ініціативи відділу культури, розвитку туризму, молоді і спорту Новогуйвинської селищної ради розпочато проєкт «Гастрономічна спадщина Новогуйвинської громади». Сподіваємося, що ви долучитеся до нього та розповісте нам про страви, які здавна готували ваші бабусі та прабабусі.

Ми - нащадки тих, хто пережили страшну травму голодоморів та війн. Після довгих років колонізації ми почали заново осмислювати свою ідентичність. А наша гастрономічна спадщина – це один із її чинників.

Страви української кухні - це «жива спадщина», яка передається із покоління у покоління. Наша національна кухня – це тепло, гостинність, щедрість та затишок.

Запрошуємо всіх у гастрономічну мандрівку нашою громадою, яку підготували працівники культури, за хештегом #ГастроспадщинаНовогуйвинськоїГромади. Долучайтеся!

А ми розпочинаємо з рецептів, які отримала у спадок від своєї бабусі Ганни Петрівни Мальчевської директор будинку культури-філії с. Троянів Ірина Петрушко: шулики з маком та ліниві вареники.

Шулики з маком

 Шулики з маком — страва української національної кухні, яку готують на Медовий Спас (Маковія). В цілому шулики — це тонкі коржики без вираженого смаку, які в кінці поливають солодкою заправкою із меду та маку. Не так багато українських національних страв дійшли до наших днів в оригінальній рецептурі, але це одна із них.

  Технологія дуже проста: замішується еластичне тісто, розкочується в корж і після запікання ламається на шматочки. Виходить дуже швидко та цікаво. Отже, для приготування страви потрібно:

🔶️в миску змішати 2 яйця з 0,5 склянки цукру. Трішки збити, додати дрібку солі, додати 0,5 л кислого молока або кефіру, погасити в ньому 0,5 чайної ложки соди. Додати  0,5 склянки олії.  Добре розмішати, всипати просіяне борошно, скільки візьме, і замісити м'яке не забите тісто. Розкачати  тісто на деко, змащене смальцем або олією. Поколоти виделкою і випікати.

🔶️Мак (150-200 грам) розтерти з цукром (0,5 склянки),  додати кип'яченої  води, 4-5 ложок  меду, перемішати,  щоб утворилась  рідка кашка. Корж, який вже спікся, поламати довільними шматочками (приблизно 5×6,6×7 см). Залити маковою кашкою, перетрусити. Смачного!

Ліниві вареники з сиром

       Влітку, в гарячу пору, коли вся сім'я працювала в полі чи на городі, наші предки намагалися готувати страви, які забирали менше дорогоцінного часу, були простими у приготуванні, але смачними і поживними.

          До таких страв належать і ліниві вареники.  Виходить дуже швидко і смачно, і ці ароматні м'якенькі варенички дуже подобаються діткам.

🔶️в мисці змішати 2 - 3 яйця, 0,5 склянки цукру, дрібку солі, трохи ванільного цукру. Ретельно розмішати (якщо сир тугий, розтерти). Додати 0,5 склянки кислого молока або кефіру, склянку манки, розмішати і далі додавати просіяне борошно, небагато, замішуючи тісто. Тісто має бути м'яке.

      Далі руками розкачати тісто в качалочки і сформувати ліниві варенички у вигляді приплюснутих кульок.

       Варити  не більше 4-5 хвилин у крутому окропі. Викласти у миску готові варенички, полити розтопленим маслом, додати сметанку, а також за бажанням мед і ягоди. Можна смакувати!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень