Новогуйвинська громада
Житомирська область, Житомирський район

Євросоюз допоможе профінансувати ключові реформи в соціальній сфері

Дата: 25.03.2024 08:55
Кількість переглядів: 44

18 березня Уряд ухвалив План для Ukraine Facility , який є основою надання фінансової підтримки Україні від Європейського Союзу. Це – перелік ключових реформ, розрахований на 4 роки, на їх реалізацію ЄС передбачає виділити 50 млрд євро.

Здійснення цих структурних реформ має посилити макроекономічну стабільність України і закласти фундамент для її подальшого економічного зростання.

Окремий блок Плану присвячений розвитку людського капіталу. Мінсоцполітики розробило низку заходів цього блоку, щоб підтримати осіб з інвалідністю; дітей, які втратили батьків; членів родин ветеранів; ВПО та ін., тобто допомогти найуразливішим категоріям українців відновити своє життя, зробити його соціально активним і економічно незалежним. 

Серед реформ, які є наріжними для побудови якісної системи соціальної підтримки, – покращення соціальної інфраструктури, деінституціоналізація, покращення соціального забезпечення, доступу до ринку праці, системи реабілітації.

Також документ містить перелік індикаторів, виконання яких має забезпечити Мінсоцполітики:

  • затвердження Стратегії демографічного розвитку на період до 2040 року;

Без людей неможливо відновити економіку. Але й відновлення економіки потрібне саме для людей. Україна має стати країною, в якій хочеться жити. Для цього у Мінсоці напрацьовують цілісну демографічну Стратегію. Вона має відповісти на питання, як подолати падіння народжуваності, високу передчасну смертність, еміграцію та інші демографічні виклики, а також як забезпечити стійкість та  здатність українців відповідати на ці виклики.

  • затвердження Стратегії реформування психоневрологічних, інших інтернатних закладів та деінституціоналізації догляду за особами з інвалідністю та людьми похилого віку та Стратегії забезпечення права кожної дитини в Україні на зростання в сімейному оточенні на 2024-2028 роки;

Створення можливостей для дітей, які залишились без батьківського піклування і знаходяться в інституціях, жити в родині й отримувати тепло і увагу – серед пріоритетів Міністерства. Так само, як і створення умов для людей, які потребують догляду – наприклад, людей похилого віку чи людей з інвалідністю – отримувати його вдома чи в форматі, наближеному до родинного. У Мінсоці зосередились на декількох основних напрямках:

– розвиток соціальних послуг для сімей з дітьми, осіб з інвалідністю та людей похилого віку для самостійного життя в громаді та запобігання інституціоналізації;

– розвиток послуг з підтриманого проживання для осіб з інвалідністю та людей похилого віку, які потребують підтримки;

– забезпечення сімейними формами виховання дітей, які залишилися без піклування батьків.

  • запровадження закупівлі соціальних послуг за кошти державного бюджету;

Міністерство соціальної політики переходить від фінансування установ, які не завжди є ефективними, до закупівлі соціальних послуг. Таким чином, вдасться створити  конкурентний ринок цих послуг. Закуповувати їх буде єдиний національний закупівельник, а надавати – як державні, так і приватні надавачі та громадські організації на базі єдиних стандартів і критеріїв.

  • удосконалення системи реабілітації для осіб з інвалідністю

Міністерство впроваджує сучасні європейські підходи до адаптації та інтеграції осіб з інвалідністю у суспільство. Одним з індикаторів стане впровадження Міжнародної класифікації функціонування, обмежень життєдіяльності та здоров’я (МКФ). МКФ – це стандартизована «мова» опису станів здоров’я. Вона дозволяє говорити про відсоток втрати функціонування людини із інвалідністю, а не про групу інвалідності. Для цього створюється єдиний цифровізований процес оцінки потреб людини, а в залежності від потреб –  визначатимуться  допомоги і послуги, які їй необхідні. В результаті, – зменшиться кількість документів, які потрібно оформлювати; зменшиться час на отримання послуг; медична соціальна та освітня сфери будуть взаємодіяти завдяки єдиному документообігу.

Зараз, коли триває війна, наша соціальна сфера цілком залежна від допомоги Європейського Союзу та країн-партнерів. Поки держава виконує всі свої соціальні зобов’язання перед громадянами, доти вона існує як повнофункціональна держава. Тому інвестиції ЄС в нашу соціальну сферу - це невід’ємна частина захисту від російської агресії. Проте навіть війна - не привід зупиняти нагальні реформи та розвиток соціальної сфери. І ми дуже вдячні нашим партнерам в ЄС за те, що вони не словом, а ділом підтримують нас і нашу працю, щоб створити умови для гідного життя кожній людині в Україні,” - сказала Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович. 

Підготовка Плану відбувалась у співпраці з бізнесом, представниками громадськості та регіонів. Також він розроблявся спільно з європейськими партнерами. 

Найближчим часом План для Ukraine Facility буде передано на розгляд Єврокомісії. Завдяки реалізації реформ Україна зможе отримати близько 16 млрд євро фінансування вже цього року.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь