Новогуйвинська громада
Житомирська область, Житомирський район

Масниця — символ приходу тепла, весняної енергії, світла та нових сил.

Дата: 18.03.2024 10:06
Кількість переглядів: 80

Фото без опису  Фото без опису

      З давніх часів Масниця була важливим святом для українців, що символізувало прихід весни. Що ми знаємо про це традиційне українське свято, яке відзначалося з різним колоритом по всій території України? Що радянська влада змінила назву на «Масляна» і звела його до смаження млинців. Хоча історія української Масниці значно глибша. Вона сягає архаїчних часів та активно відзначалася по всій країні впродовж багатьох століть.

      Це свято ще називають Запусти, Сиропуст, Колодій, Сиропусний тиждень, Сирна неділя, Бабське свято. Воно символізує проводи зими та зустріч весни. Традиції свята сягають своїми коренями в далеке язичницьке минуле.

          Наші традиції та народні свята - унікальні, в них відображається культура, історія та цінності українського народу! Відтворення самобутніх обрядових елементів у сучасному житті - це ніби зв’язок з минулим, який дає сили та відчуття стійкості. Це ще один спосіб відчути себе частиною чогось більшого, глибинного, українського.

        Тож 16 березня в приміщенні колишнього парового млина в с. Сінгури, який наразі перетворився на ресторан-музей «Мальва», учасники народних колективів «Вербиченька» та «Терен» КЗ «Центр  культури та творчості» Новогуйвинської селищної ради, а також працівники будинку культури-філії с. Троянів відтворили давні обряди, пов’язані із святкуванням Масниці, насолодилися співами і звичайно, поласували традиційними стравами. Дякуємо за народознавчий екскурс бібліотекарю бібліотеки- філії с. Троянів КЗ «Публічна бібліотека» Новогуйвинської селищної ради Тамарі Куник.

       Такі свята дають відчуття спільності та єднання. Їх важливо не лише берегти, а й відроджувати та робити частиною свого життя.

Фото без опису Фото без описуФото без опису  Фото без опису

Фото без опису  Фото без опису

Фото без опису  Фото без опису  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь