Новогуйвинська громада
Житомирська область, Житомирський район

Інформація про стан виконання Програми національно-патріотичного виховання дітей та молоді Новогуйвинської селищної ради на 2023 - 2025 роки (за 2023 рік)

Дата: 06.03.2024 11:06
Кількість переглядів: 35

Інформація про стан виконання

Програми національно-патріотичного виховання дітей та молоді Новогуйвинської селищної ради

на 2023 - 2025 роки

(за 2023 рік)

 

Програма національно-патріотичного виховання дітей та молоді Новогуйвинської селищної ради на 2023 - 2025 роки розроблена розроблена відповідно до положень Конституції України, Стратегії національно-патріотичного виховання, затвердженої Указом Президента України від 18 травня 2019 року № 286, Концепції Державної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання на період до 2025 року, затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 09 жовтня 2020 року № 1233-р, та враховує засади державної політики щодо відновлення, збереження та вшанування національної пам'яті про боротьбу та борців за незалежність України у XX та ХХІ століттях, визначені законами України «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті», «Про засудження комуністичного та націонал соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», «Про визнання пластового руху та особливості державної підтримки пластового, скаутського руху», «Про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності», Постановою Верховної Ради України від 12 травня 2015 року № 373-УІІІ «Про вшанування героїв АТО та вдосконалення національно-патріотичного виховання дітей та молоді».

В закладах освіти та культури Новогуйвинської селищної ради протягом 2023 року організовані та проведені освітньо-виховні, культурні та інші масові заходи щодо національно - патріотичного виховання молоді, популяризації національної духовно-культурної спадщини українського народу.

В закладах культури та освіти громади проведені заходи, приурочені:

- Дню Соборності України,

- Дню пам’яті героїв Крут,

- Революції   Гідності,

- Вшануванню учасників бойових дій на території Афганістану та інших держав,

- Дню Пам'яті та примирення,

- Дню Державного Прапора та Дню Незалежності,

- Дню захисників і захисниць України;

- Дню української писемності та мови;

- Дню пам’яті жертв Голодомору;

- Дню Збройних Сил України;

- Дню української хустки.

 

 У відповідності до плану роботи відділу культури, розвитку туризму, молоді і спорту та відділу освіти Новогуйвинської селищної ради до патріотичного виховання дітей та молоді активно залучаються учасники бойових дій; організовано впорядкування й облаштування місць поховань, пам’ятників, меморіалів та територій, прилеглих до них. До всіх державних свят та пам’ятних дат працівники культури громади беруть участь в покладаннях квітів до місць поховання загиблих учасників бойових дій.

В усіх закладах освіти громади працює учнівське самоврядування, так, в Озерненському ліцеї діє курінь імені Володимира Гнатюка, самоврядування «Козацька республіка», які керують в своїй роботі концепцією національно-патріотичного виховання та засадами кодексу козацько-лицарської честі. Щоденно о 9.00 в усіх закладах освіти громади відбуваються загальнонаціональні хвилини мовчання. Створено наочні агітації патріотичного характеру, які  розміщені в класах та основних приміщеннях закладів освіти громади.

У Сінгурівському, Озерненському, Троянівському ліцеях, Новогуйвинському ліцеї імені Сергія Процика виготовлено стенди, дошки пам'яті учнів-випускників, які загинули, захищаючи Україну під час російсько-української війни.

5 травня 2023 року у закладах освіти громади проведено єдиний урок, присвячений Дню пам’яті та примирення і 78 - річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, проведено тематичні уроки з історії, круглі столи, виховні години, фотовиставки, конкурси малюнків, облаштовано куточки на дану тематику. Протягом лютого 2023 року у бібліотеках закладів освіти проведено години спілкування, присвячені вшануванню подвигу учасників Революції гідності: «Герої нашого часу», «Хай палають свічки пам’яті загиблих Героїв Небесної Сотні». Учні 1-4 класів громади взяли участь у конкурсі малюнків «Наше мирне небо». З метою вшанування воїнів - інтернаціоналістів були проведені засідання круглого столу «Афганська війна очима сьогодення». Протягом лютого 2023 року були проведені засідання учнівського самоврядування закладів освіти громади на тему «Небесна сотня. Герої не вмирають», тематичні виставки, присвячені пам’яті Героїв Небесної Сотні, тематичні лінійки, присвячені подіям Революції Гідності та подвигу Героїв Небесної Сотні, перегляд та обговорення відеофільму «Небесній сотні присвячується».

В усіх закладах освіти організовано постійну волонтерську роботу. Проведено акції «Зігрій захисника», «Різдвяний подарунок захиснику», «Великодній кошик», «Кришечка», «Окопні свічки», «Маскувальна сітка», «Кікімора» тощо.

Працівники та відвідувачі закладів культури Новогуйвинської селищної ради постійно займаються волонтерською діяльністю, а саме: виготовленням маскувальних сіток, маскувальних костюмів, окопних свічок, приготуванням їжі, тощо. Всі зусилля працівників, як і в цілому держави, спрямовані на підтримку ЗСУ. Щоб підтримати наших воїнів – захисників, бібліотечною спільнотою протягом року проводились благодійні акції: «Книги для захисників України»; «Подаруй тепло солдату»; «Смілива гривня»; «Напиши лист солдату».

Під час заходу, який відбувся в будинку культури-філії смт Новогуйвинське «Єднаймося у танцювальному русі», збирали донати на маскувальні сітки для ЗСУ. Урочисто та святково відбувся тематичний захід до Дня Конституції України «З Україною у серці!» в смт Озерне, а також благодійний матч з міні-футболу «Куємо Перемогу». 12 липня в смт Новогуйвинське з нагоди Дня селища відбулися майстер - класи з плетіння маскувальних сіток, благодійна ярмарка - продаж виробів ручної роботи. Другого серпня в рамках проведення Дня села Троянів пройшов благодійний концерт по збору коштів на ЗСУ.  У жовтні 2023 року відбулися святкові концерти до Дня Захисника України в смт Новогуйвинське та до Дня Національної гвардії України - для військових Житомирського військового інституту ім. С. П. Корольова. В листопаді-грудні відбулися благодійні концерти в будинках культури-філії с. Озерянка та Глибочок, під час яких зібрали кошти на потреби ЗСУ.

Протягом 2023 року в приміщеннях закладів культури громади відбувалися  покази фільмів для дітей та підлітків (15 – в будинку культури-філії смт Новогуйвинське та 5 – в КЗ «Центр культури та творчості»).

Здобувачі освіти  громади  взяли участь у конкурсах обласного рівня:   «Патріот - Fest» (21 учасник), «Мандруємо рідним краєм» (4 учасники), «Мальовнича Житомирщина» (12 учасників ), «Г. С. Сковорода – духовний орієнтир сучасності» (11 переможців),  Всеукраїнській краєзнавчій експедиції «Моя Батьківщина - Україна» (8 переможців), фотовиставці «Україна – це ми» (14 переможців), «Леся Українка -  єднає» (1 переможець) та великій кількості інших історичних, краєзнавчих, військово-патріотичних конкурсах.

Забезпечений інформаційний супровід заходів, спрямованих на формування ціннісних орієнтирів і громадської свідомості; збільшення чисельності молоді, яка пишається своїм українським походженням, громадянством, а також тієї, що готова до виконання обов’язку із захисту незалежності та територіальної цілісності. Тематичні інформаційні матеріали розміщуються на сторінках у мережі Facebook відділу культури, розвитку туризму, молоді і спорту Новогуйвинської селищної ради, бібліотечних та клубних закладів, закладів освіти.

З метою підвищення ролі української мови як національної цінності та важливого атрибута національної ідентичності в закладах культури та освіти проводяться семінари, бесіди, тематичні уроки, засідання за круглим столом, виставки тощо.

Забезпечено участь представників Новогуйвинської громади у Всеукраїнських та Міжнародних мовних конкурсах.  У 2023 році учасниця гуртка художнього читання БК-філії смт Новогуйвинське Альона Грицай здобула перемогу в дистанційному огляді - конкурсі читців – декламаторів «Хвилююче слово Тараса», перше місце у старшій віковій категорії у четвертому обласному конкурсі виконавців художнього слова «Єднаймо Україну Тарасовим словом»,  отримала «Гран-Прі» у Міжнародному конкурсі талантів «Євро літ». Представниця КЗ «Центр культури та творчості» Дар’я Астахова стала учасницею обласного конкурсу читців - декламаторів творчості Лесі Українки та отримала диплом за друге місце.

Протягом 2023  року 168 учнів громади були активними учасниками І, ІІ, ІІІ етапів Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, учениця 8 класу Новогуйвинського ліцею імені Сергія Процика Дарина Сінічева посіла ІІ місце в обласному етапі конкурсу, 179 учнів громади були активними учасниками     Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської  та студентської молоді імені  Тараса  Шевченка,  було підготовлено 3 дослідження з української мови та літератури на Всеукраїнський конкурс «Об’єднаймося,  брати мої!», 6 учнів закладів освіти громади  підготували роботи-дослідження на конкурс-захист науково-дослідницьких робіт  учнів-членів Малої академії наук України у відділенні «Філологія», 126 учнів громади брали участь у І етапі  учнівських олімпіад з української мови та літератури, 48 у ІІ етапі, 5 представників-учнів закладів освіти громади  представлятимуть нашу громаду на обласному етапі в січні – лютому 2024 року.

Працівники клубних і бібліотечних закладів громади, відділу культури, розвитку туризму, молоді і спорту, учні, педагогічні та технічні колективі закладів освіти громади брали участь в радіодиктанті національної  єдності – 2023.

З метою національно - патріотичного виховання молоді у 2023 році проведено  І етап  (у закладах освіти) Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»), задіяно  867 учнів, учні  Озерненського, Сінгурівського, Вертокиївського ліцеїв, Новогуйвинського ліцею імені Сергія Процика, Озерянківської гімназії, Головенківської гімназії стали активними учасниками І  та ІІ етапів, учні Новогуйвинського ліцею імені Сергія Процика, Озерненського ліцеї, переможцями ІІ етапу, учні Озерненського ліцею – абсолютними переможцями ІІІ етапу, представляли Новогуйвинську селищну раду на Всеукраїнському етапі, стали активними його учасниками.

В закладах освіти І-ІІІ ступенів (5 ліцеїв) в травні 2023 року було проведено військові навчально-польові збори; проведено І етап (у закладах освіти) Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») – 867 учнів, учні Озерненського, Сінгурівського, Вертокиївського ліцеїв, Новогуйвинського ліцею імені Сергія Процика, Озерянківської гімназії, Головенківської гімназії стали активними учасниками І та ІІ етапів, учні Новогуйвинського ліцею імені Сергія Процика, Озерненського ліцею - переможцями ІІ етапу, учні Озерненського ліцею - абсолютними переможцями ІІІ етапу.

У рамках Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») в  Озерненському ліцеї було   сформовано рої «Непереможні»  (середня вікова категорія) та «Нащадки козаків» (старша вікова категорія). Ці рої взяли участь в обласних онлайн конкурсах  «Впоряд»: Рій «Нащадки козаків» посів І місце у старшій віковій категорії, рій «Непереможні» зайняв ІІ місце у середній віковій категорії  та   «Відун» рій «Нащадки козаків» та рій «Непереможні» посіли відповідно ІІ та ІІІ місце,   рої «Козацька слава» (старша вікова  група – 8 учасників) та «Єдність і сила» (середня вікова  група – 8 учасників) взяли участь в обласному етапі Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). Рій «Єдність і сила» посів ІІІ  місце.

 

На базі музеїв Новогуйвинського ліцею імені Сергія Процика, Сінгурівського ліцею, Троянівського ліцею створені нові експозиції, присвячені воїнам-односельцям, які загинули, захищаючи  Батьківщину. На базі музею Новогуйвинської гімназії створено відео-презентацію «Герої живуть поруч із нами». Постійно проводяться екскурсії, як у музеї закладів освіти, так і у музеї міста Житомира. Учениця Сінгурівського ліцею Альона Чумальчук підготувала дослідження на конкурс-захист Малої академії наук України, присвяченого загиблим героям нашої територіальної громади.

29 серпня за ініціативи відділу культури, розвитку  туризму, молоді і спорту Новогуйвинської селищної ради відбувся забіг «Шаную Воїнів, біжу за Героїв України», приурочений до Дня пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

23 вересня в КЗ «Центр культури та творчості» відбувся фестиваль - конкурс військово-патріотичної пісні «Непереможна Україна!», участь в якому взяли колективи з Баранівської, Станишівської, Попільнянської, Тетерівської і Новогуйвинської територіальних громад.

        Бібліотечні фонди у 2023 році поповнилися виданнями національно-патріотичного спрямування.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь