Новогуйвинська громада
Житомирська область, Житомирський район

№ 1558 Звернення Новогуйвинської селищної ради до Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності щодо політичних переслідувань Героя-розвідника Червінського Романа Григоровича

Дата: 27.02.2024 12:18
Кількість переглядів: 40

Фото без опису

У К Р А Ї Н А

НОВОГУЙВИНСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

ЖИТОМИРСЬКОГО РАЙОНУ ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ № 1558

(сорок третя сесія восьмого скликання)

 «20» лютого 2024 року                                           смт Новогуйвинське

 

Звернення Новогуйвинської селищної ради до Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності щодо політичних переслідувань Героя-розвідника Червінського Романа Григоровича

 

Керуючись статтею 25 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", Законом України «Про статус депутатів місцевих рад», селищна рада

ВИРІШИЛА:

1.   Схвалити текст звернення депутатів селищної ради до Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності щодо політичних переслідувань Героя-розвідника Червінського Романа Григоровича (додається).

2. Доручити секретарю селищної ради підписати звернення.

3.   Надіслати звернення Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності.

 

 

Секретар ради                                                                             Олександр ЛОВИНЮК

 

 

 

 

Звернення Новогуйвинської селищної ради

до Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності щодо політичних переслідувань Героя-розвідника Червінського Романа Григоровича

 

Вже більше 250 днів Герой-розвідник Червінський Роман Григорович перебуває під вартою за абсолютно необґрунтованою підозрою, яку ми, депутати Новогуйвинської селищної ради, розглядаємо як політичні переслідування.

Червінський Р.Г. десятиліттями працював для безпеки української держави, був долучений до низки спецоперацій, що провели українські силовики у період 2014–2021 років. Починаючи з 24 лютого 2022 року зі зброєю в руках захищав державу від російських загарбників.

Романа Червінського утримують в одиночній камері без права побачитись з рідними. Окрім цього, стан здоров’я Червінського Р.Г. значно погіршився. Проте орган досудового розслідування, суд та керівництво слідчого ізолятору вже понад 2 місяці не забезпечують надання йому належної медичної допомоги.

Відповідно до частини третьої статті 1 Закону України «Про попереднє ув’язнення» тримання осіб, взятих під варту, згідно з завданням кримінального судочинства здійснюється на принципах неухильного додержання Конституції України, вимог Загальної декларації прав людини, інших міжнародних правових норм і стандартів поводження з ув’язненими і не може поєднуватися з навмисними діями, що завдають фізичних чи моральних страждань або принижують людську гідність.

Разом з цим, частина четверта статті 11 вказаного Закону визначає, що медичне обслуговування, а також лікувально-профілактична і протиепідемічна робота в місцях попереднього ув'язнення організовуються і проводяться відповідно до законодавства про охорону здоров'я.

Конституція України гарантує, що людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави.

Згідно з численними рішеннями Європейського суду з прав людини держава повинна забезпечити тримання ув’язненої особи в умовах, які відповідають принципу поваги до людської гідності, а також належним чином забезпечити її здоров’я та добробут з огляду на практичні потреби ув’язнення. Таким чином, відсутність належної медичної допомоги може становити поводження, що суперечить статті 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка передбачає, що нікого не може бути піддано катуванню або нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню.

Утримання Романа Червінського за ґратами є політично вмотивоване. Суди зумисне затягують розгляд справи, а правоохоронці відмовляють у наданні належної медичної допомоги.

Сьогодні ми не маємо права мовчати на знущання з того, хто розповів суспільству правду про зрив спецоперації із захоплення найманих вбивць ПВК “Вагнер”.

Ми, депутати Новогуйвинської селищної ради, з метою захисту прав людини, звертаємось з проханням здійснити контроль за забезпеченням прав, свобод людини і громадянина Червінського Романа Григоровича та ініціювати створення у встановленому законом порядку Тимчасової слідчої комісій Верховної Ради України з приводу розслідування фактів зловживань та порушення законів України керівництвом органів досудового розслідування та суду.

 

За дорученням депутатів

секретар Новогуйвинської селищної ради

Житомирського району

Житомирської області                                                     Олександр ЛОВИНЮК

 

 

 

прийнято на 43 сесії селищної ради 8 скликання

рішення селищної ради від 20.02.2024р. №1558

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь