Новогуйвинська громада
Житомирська область, Житомирський район

Звіт про здійснення державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності виконавчими органами Новогуйвинської селищної ради Житомирського району Житомирської області у 2023 році

Дата: 26.02.2024 14:04
Кількість переглядів: 32

  Звіт про здійснення державної регуляторної  політики

у сфері господарської діяльності

виконавчими органами Новогуйвинської селищної ради

Житомирського району Житомирської області

у 2023 році

Законом України «Про здійснення державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» органи місцевого самоврядування та їх посадові особи визначені регуляторними органами у сфері господарської діяльності. Відповідно до п.9 частини першої ст. 26, п. 18-1 частини першої, частиною шостою ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та  ст. 38 Закону України «Про здійснення державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» селищний голова бере участь у здійсненні державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності в межах та у спосіб, встановлені законом, та щорічно звітує перед радою про здійснення державної регуляторної  політики у сфері господарської діяльності  виконавчими органами ради. У зв’язку з вакантністю посади селищного голови секретар селищної ради відповідно до  частини другої ст. 42 та ст. 50 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» здійснює повноваження селищного голови.

       Відповідно до Закону України «Про здійснення державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності»: 

       державна регуляторна політика у сфері господарської діяльності - напрям державної політики, спрямований на вдосконалення правового регулювання господарських відносин, а також адміністративних відносин між регуляторними органами або іншими органами державної влади та суб’єктами господарювання, недопущення прийняття економічно недоцільних та неефективних регуляторних актів, зменшення втручання держави у діяльність суб’єктів господарювання та усунення перешкод для розвитку господарської діяльності, що здійснюється в межах, у порядку та у спосіб, що встановлені Конституцією та законами України;

       регуляторний акт – це:

       прийнятий уповноваженим регуляторним органом нормативно-правовий акт, який або окремі положення якого спрямовані на правове регулювання господарських відносин, а також адміністративних відносин між регуляторними органами та суб’єктами господарювання;

       прийнятий уповноваженим регуляторним органом інший офіційний письмовий документ, який встановлює, змінює чи скасовує норми права, застосовується неодноразово та щодо невизначеного кола осіб і який або окремі положення якого спрямовані на правове регулювання господарських відносин, а також адміністративних відносин між регуляторними органами та суб’єктами господарювання, незалежно від того, чи вважається цей документ відповідно до закону, що регулює відносини у певній сфері, нормативно-правовим актом.

       регуляторна діяльність - діяльність, спрямована на підготовку, прийняття, відстеження результативності та перегляд регуляторних актів, яка здійснюється регуляторними органами, фізичними та юридичними особами, їх об’єднаннями, територіальними громадами в межах, у порядку та у спосіб, що встановлені Конституцією України,  Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та іншими нормативно-правовими актами.

         Відповідно до статті 31 Закону України «Про засади державної регуляторної політики організаційне забезпечення здійснення державної регуляторної політики покладено на відділ економічного розвитку, проєктної та інвестиційної діяльності селищної ради, а повноваження з питань реалізації державної регуляторної політики селищною радою  покладені на постійну депутатську комісію з питань планування, бюджету та фінансів.

       На офіційному вебсайті селищної ради створено окремий розділ «Регуляторна політка», у якому розміщені плани підготовки регуляторних актів, проєкти та прийняті регуляторні акти та аналізи регуляторного впливу, щорічні звіти про здійснення регуляторної політики, звіти про відстеження результативності, переліки чинних регуляторних актів та інша інформація.

 

           Забезпечення здійснення державної регуляторної політики включає:

 

1-планування діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів

     Селищною радою як регуляторним органом щорічно затверджуються плани діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів на наступний календарний рік.

Рішенням 30 сесії  восьмого скликання 23 листопада 2022 року № 1105 затверджено  план Новогуйвинської селищної ради та її виконавчих органів з підготовки проектів регуляторних актів на 2023 рік.

 План на 2023 рік передбачав розробку трьох проєктів регуляторних актів:

       проєкт рішення селищної ради - «Про встановлення місцевих податків і зборів на території Новогуйвинської селищної ради на 2024 рік»

        проєкт рішення селищної ради - «Про встановлення ставок та пільг із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки на території Новогуйвинської селищної ради на 2024 рік»

        проєкт рішення селищної ради - «Про встановлення ставок та пільг із сплати земельного податку на 2024 рік».

       Мета прийняття кожного з них - узгодження ставок податків та зборів з урахуванням вимог чинного законодавства;

              Відповідальний за підготовку проєктів регуляторних актів – управління фінансів селищної ради.

       Затверджений план на 2023 рік оприлюднено 29 листопада 2022 року – у термін, що передбачений ст. 13 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» - не пізніше 10 днів після його затвердження, у розділах «Регуляторна політика» та «Рішення сесій».

Рішенням 39 сесії восьмого скликання 10 листопада 2023 року № 1422 затверджено  план Новогуйвинської селищної ради та її виконавчих органів з підготовки проектів регуляторних актів на 2024 рік.

       План на 2024 рік передбачає розробку трьох проєктів регуляторних актів:

       проєкт рішення селищної ради - «Про встановлення місцевих податків і зборів на території Новогуйвинської селищної ради на 2025 рік»

        проєкт рішення селищної ради - «Про встановлення ставок та пільг із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки на території Новогуйвинської селищної ради на 2025 рік»

        проєкт рішення селищної ради - «Про встановлення ставок та пільг із сплати земельного податку на 2025 рік».

       Мета прийняття кожного з них - узгодження ставок податків та зборів з урахуванням вимог чинного законодавства;

       Строк підготовки -  до 31.05.2024р.;

       Відповідальний за підготовку проєктів регуляторних актів – управління фінансів селищної ради.

 

2 -  підготовку проєктів регуляторних актів

Відповідальним розробником – управлінням фінансів селищної ради –  у 2023 році відповідно до затвердженого плану підготовлено проєкти наступних регуляторних актів:

        «Про встановлення місцевих податків і зборів на території Новогуйвинської селищної ради на 2024 рік»

       «Про встановлення ставок та пільг із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки на території Новогуйвинської селищної ради на 2024 рік»

       «Про встановлення ставок та пільг із сплати земельного податку на 2024 рік».

 

3        - підготовку аналізу регуляторного впливу

4     - погодження проєктів регуляторних актів із Державною регуляторною службою (її територіальними підрозділами)

5      - повідомлення про оприлюднення проєктів регуляторних актів,

6      - підготовка постійною комісією експертного висновку

         Відповідно до п. 1 розділу І Закону України від 24.03.2022  №2142-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану» та відповідно змін до  п. 12.3 ст. 12 Податкового кодексу України (набрання чинності 05.04.2022) на період дії воєнного чи надзвичайного стану сільські, селищні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, мають право приймати рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів та податкових пільг із сплати місцевих податків та/або зборів без    застосування процедур, передбачених Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

        Зважаючи на норми чинного законодавства щодо прийняття рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів та податкових пільг із сплати місцевих податків та/або зборів у період дії воєнного стану, повідомлення про оприлюднення проєкту регуляторного акту не публікувалося, аналіз регуляторного впливу на проєкти регуляторних актів не готувався, погодження із Державною регуляторною службою не здійснювалося.

    

7     - прийняття регуляторних актів

         За результатами розгляду на засідання постійної  комісії з питань планування, бюджету та фінансів на пленарному засіданні 36 сесії восьмого скликання 23 травня 2023 року прийнято рішення

       № 1230 «Про встановлення місцевих податків і зборів на території Новогуйвинської селищної ради на 2024 рік»

       №1229 «Про встановлення ставок та пільг із сплати податку на нерухоме  майно, відмінне від земельної ділянки на території Новогуйвинської селищної ради на 2024 рік»

       № 1231 «Про встановлення ставок та пільг із сплати земельного податку на 2024 рік».

 

8- відстеження результативності регуляторних актів.

      Відповідно до статті 10 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» упродовж 2023 року було здійснено  відстеження результативності наступних регуляторних актів:

      15.02.2023р. відстеження (за 2022 рік) відстеження результативності регуляторного акта - рішення 9 сесії 8 скликання Новогуйвинської селищної ради від 24 червня 2021  №397 «Про встановлення місцевих податків та зборів на території Новогуйвинської селищної ради на 2022 рік»;

      15.02.2023р. – відстеження (за 2022 рік) відстеження результативності регуляторного акта - рішення 9 сесії 8 скликання селищної ради від 24 червня 2021  №398 «Про встановлення ставок та пільг із сплати податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки, на території Новогуйвинської селищної ради на 2022 рік»;

     15.02.2023р. - відстеження (за 2022 рік) відстеження результативності регуляторного акта - рішення 9 сесії 8 скликання Новогуйвинської селищної ради від 24 червня 2021  №414 «Про встановлення ставок та пільг із сплати земельного податку на 2022 рік»;

       Відстеження результативності регуляторного акта включає: виконання заходів з відстеження результативності, підготовку та оприлюднення звіту про відстеження результативності. Звіти про відстеження результативності були оприлюднені на офіційному вебсайті селищної ради у підрозділі «Відстеження результативності» розділу «Регуляторна політика».

 

9- перегляд регуляторних актів.

        Упродовж 2023 року перегляду регуляторних актів не було .

10 - Ведення реєстру діючих регуляторних актів.

      На офіційному вебсайті Новогуйвинської селищної ради у розділі «Регуляторна політика» розміщено Реєстр регуляторних актів та забезпечено його підтримку в актуальному стані.

     Чинні регуляторні акти 2023 року

      Рішення 27-ї сесії восьмого скликання № 1000 від 15.06.2022р. «Про встановлення місцевих податків і зборів на території Новогуйвинської селищної ради на 2023 рік»

      Рішення 27-ї сесії восьмого скликання № 1001 від 15.06.2022р. «Про встановлення ставок та пільг із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки на території Новогуйвинської селищної ради на 2023 рік»

       Рішення 27-ї сесії восьмого скликання № 1002 від 15.06.2022р. «Про встановлення ставок та пільг із сплати земельного податку на 2023 рік».

        Рішення 28-ї сесії восьмого скликання № 1050 від 26.07.2022р. «Про внесення змін до рішення 27-ї сесії восьмого скликання №1002 «Про встановлення ставок та пільг із сплати земельного податку на 2023 рік».

        У зв’язку з введенням 24 лютого 2022 року на всій території України режиму воєнного стану в умовах дії воєнного стану регуляторна діяльність селищної ради та її органів здійснювалася з урахуванням обмежень прав і свобод людини і громадянина, які встановлюються відповідно до Конституції України та  Закону України «Про правовий режим воєнного стану»,  та з урахуванням п. 1 розділу І Закону України від 24.03.2022  №2142-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану», п. 12.3 ст. 12 Податкового кодексу України (набрання чинності 05.04.2022) без застосування процедур, передбачених Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» при прийнятті рішень про встановлення місцевих податків та/або зборів та податкових пільг із сплати місцевих податків та/або зборів.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь