Новогуйвинська громада
Житомирська область, Житомирський район

Вшанування памʼяті відомого українського церковного і громадського діяча, професора, науковця, митрополита Іларіона (Івана Огієнка)

Дата: 15.01.2024 16:03
Кількість переглядів: 233

Фото без опису

       Сьогодні 15 січня, заступник селищного голови Новогуйвинської селищної ради Тетяна ПАРФЕНТІЄВА  та депутат селищної ради Олександр МЕДВЕДЮК (який є меценатом встановлення пам’ятника Івану Огієнку авторства Василя Фещука (народного художника України)) взяли участь в урочистому заході з нагоди 142-ї річниці з дня народження відомого українського церковного і громадського діяча, професора, науковця, митрополита Іларіона (Івана Огієнка). 

Фото без опису

        Віддати шану та покласти квіти до пам’ятника  геніальному українцю Івану Огієнку, що біля Свято-Михайлівського кафедрального собору в  Житомирі, прийшли також представники Житомирської ОВА, обласної ради, духовенство, громадськість.

Фото без опису

Довідково. Іван Огієнко народився 14 січня 1882 року в містечку Брусилів Радомишльського повіту. Був засновником та першим ректором Кам'янець-Подільського державного українського університету, який зараз носить його ім’я.  В уряді Директорії перебував на посадах міністра народної освіти, міністра віросповідань, а потім – Головноуповноваженого уряду УНР. У 1943 році його було посвячено в сан митрополита Української автокефальної православної церкви.

Найвизначнішою працею життя Івана Огієнка вважається переклад Біблії. Він добре знаний також своїми працями про українську історію, культуру, релігію, підручниками з української мови.

Іван Огієнко був ініціатором звернення до Вселенського патріарха про надання українській церкві автокефалії, а також саме з його ініціативи було запроваджено святкування Дня соборності України 22 січня.

Фото без опису  Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь