A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новогуйвинська громада
Житомирська область, Житомирський район

Сімейний патронат для дитини – це шанс врятувати родину!

Дата: 01.12.2023 13:42
Кількість переглядів: 81

Фото без опису

      На сьогодні в Україні першочерговим завданням діяльності щодо захисту прав та допомоги дітям є створення умов для збереження сім’ї для дитини. Так як благополучний розвиток дитини ніяк не можна уявити поза сім’єю, батьки повинні уміти створювати атмосферу щастя, любові та порозуміння в сімейному середовищі. Саме це є ключовим положенням у Конвенції ООН про права дитини, що підкреслює важливість побудови системи соціальної підтримки таким чином, щоб гарантувати, поміж інших прав, право дитини на сім’ю. Таке право може реалізувати альтернативна форма влаштування дітей – сімейний патронат.

Що таке сімейний патронат?

Патронат над дитиною (далі - сімейний патронат) – це професійна комплексна послуга, що передбачає: тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, батьками складних життєвих обставин (насильство, бездоглядність, загроза життю і здоров’ю, проблеми з житлом, хвороба батьків або їх ув’язнення тощо). Сім’я патронатного вихователя – це сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

Які переваги отримує дитина у громаді, що запроваджує патронат:

Дитина залишається проживати у своїй громаді й є максимально наближеною до родини, школи, садочка, друзів та спеціалістів, які надають підтримку її батькам.

На період вирішення проблем сім'ї дитина тимчасово перебуває (ніби в гостях) у професійній патронатній сім'ї; за її життя і здоров'я відповідає конкретна особа.

Створюються належні умови для освіти, розвитку та якісної соціально-психологічної реабілітації дитини.

Біологічна сім'я під супроводом фахівця із соціальної роботи має можливість спілкуватися з дитиною під час її перебування під патронатом.

Прийняття найкращого рішення, яке максимально відповідає потребам дитини, відбувається впродовж оптимального часу (протягом 3-х, максимум - 6-ти місяців).

Системний моніторинг реальності сприяє поверненню дитини до батьків або оперативному пошуку нової сім'ї для неї.

Можливість раннього виявлення складних життєвих обставин, в яких опинилася сім'я, запобігання недбалому або жорстокому ставленню до дитини, а також її потраплянню до інтернатного закладу / центру соціально-психологічної реабілітації дітей / притулку.

Громада сама визначає потребу у розвитку послуг патронату, організовує пошук та якісний відбір кандидатів і не витрачає коштів на фінансування цих послуг.

Фото без опису

Патронатним вихователем  може бути повнолітня особа, яка є громадянином України, має досвід виховання дітей, спільно з добровільним помічником пройшов/ла курси професійної підготовки за спеціальною програмою підготовки патронатних вихователів та отримала відповідну рекомендацію, зі згоди всіх членів своєї сім’ї готова до розміщення під патронат дітей за місцем свого проживання і уклала з відповідним органом опіки та піклування договір про надання послуг патронату.

- мають позитивний досвід сімейного виховання дітей;

- мають житло (власне, орендоване чи на правах користування);

- не мають судимості;

- стан здоров’я яких дозволяє забезпечувати догляд та виховання дітей;

- одна (один) з яких виконання обов’язків патронатного вихователя не поєднує з іншою трудовою діяльністю;

- зібрали та надали відповідний пакет документів, необхідний для кандидатів у патронатні вихователі;

- пройшли навчання та отримали довідку та рекомендації за результатами навчання за тренінговою Програмою підготовки сімей-кандидатів у патронатні вихователі.

Оптимальний термін перебування дитини в патронатній сім’ї визначається відповідно до індивідуальних потреб дитини, виявлених обставин та їх впливу на стан дитини та не повинен перевищувати 3 місяців. В особливих випадках, за рішенням органу опіки та піклування, термін перебування під патронатом може бути подовжений, однак загалом не повинен бути більшим за 6 місяців.

 

Фінансування послуги з патронату.

За надання послуги патронатний вихователь щомісяця отримує:
• Грошове забезпечення в розмірі 5-ти прожиткових мінімумів для працездатних осіб;
• При влаштування 2-х і більше дітей, віком до 1 року, неповнолітньої вагітної, дитини з ВІЛ, грошове забезпечення збільшується на 10% за кожну дитину та категорію, але сумарно не перевищує 50%;
• Соціальну допомогу на утримання та виховання дитини в розмірі 2-х прожиткових мінімумів відповідно до віку дитини;
• Сплату єдиного внеску за загальнообов’язкове державне соціальне страхування за патронатного вихователя.

Сімейний патронат для дитини – це шанс врятувати родину!

Фото без опису

За детальнішою інформацією звертайтеся до КУ «Центр надання соціальних послуг» Новогуйвинської селищної ради!

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь