A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новогуйвинська громада
Житомирська область, Житомирський район

Встановлення батьківства, якщо при народженні дитину записали за прізвищем матері

Дата: 24.11.2023 14:17
Кількість переглядів: 61

Фото без опису

 

Пояснюємо, чому важливо юридично визнавати батьківство і як це зробити, якщо при народженні дитину записали за прізвищем матері.

Часто батьки з різних причин вчасно не оформлюють батьківство щодо власної дитини. Сина чи доньку записують за прізвищем матері. Як наслідок – дитина позбавлена можливості отримувати визначені законом виплати та пільги, пов’язані зі статусом батька, зокрема й після його смерті.

Юридичні наслідки батьківства

🔹 обовʼязок батька утримувати дитину до повноліття (за певних обставин довше);

🔹 право дитини на соціальне забезпечення, якщо батько має спеціальний статус, пов’язаний з трудовою діяльністю (наприклад, батько є військовослужбовцем, поліцейським тощо);

🔹 право дитини на соціальне і пенсійне забезпечення у разі смерті чи загибелі батька, в тому числі й у разі загибелі батька, який є військовослужбовцем, що загинув під час виконання військового обов’язку;

🔹 право дитини на спадкування після смерті батька.

         Якщо батьки дитини перебувають у шлюбі або ж батько визнав батьківство щодо дитини в добровільному порядку, процедура оформлення батьківства – проста і зрозуміла. У такому випадку не виникає потреби довго доводити в суді чи інших органах право на отримання усіх благ і пільг, з якими пов’язана реалізація сімейних, цивільних, соціальних, пенсійних і спадкових прав.

         Однак на практиці бувають різні ситуації. Так, відповідно до статті 135 Сімейного кодексу України при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім'я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

          Згодом, коли виникає потреба встановити батьківство, може бути кілька способів розвʼязати це питання, усе залежить від обставин.

🔹 Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі, але чоловік визнає батьківство.

🔹 Якщо батьки дитини офіційно не одружені, походження дитини від матері визначається на підставі документа закладу охорони здоров'я про народження жінкою дитини та за заявою матері й батька дитини. А походження дитини від батька – за заявою жінки та чоловіка. Таку заяву можна подавати як до, так і після народження дитини до органу державної реєстрації актів цивільного стану.

           Алгоритм дій

🔹Для цього треба звернутися до органу державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС) і подати спільну заяву про визнання батьківства та визначення прізвища, імені та по батькові дитини для внесення відомостей про батька дитини до Державного реєстру актів цивільного стану.

🔹 Окрім заяви, до органу ДРАЦС батьки подають паспорт громадянина України або паспорт громадянина іншої держави (у разі, якщо хтось із батьків є іноземцем).

          Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі і чоловік не визнав батьківство.

🔹 У випадку, коли мати та батько дитини не перебувають у шлюбі й в добровільному порядку батько дитини не визнав батьківство, походження дитини від батька визначається за рішенням суду (стаття 125 Сімейного кодексу України). Такий порядок встановлення батьківства застосовують і тоді, коли батько помер чи загинув, зокрема на війні, не визнавши за життя свого батьківства щодо дитини.

         Алгоритм дій

🔹Для юридичного оформлення батьківства в судовому порядку, матері дитини потрібно звернутися до суду з позовною заявою про визнання батьківства батьком дитини. Щоб довести батьківство після смерті батька, необхідно також звертатися із заявою до суду.

Юридичне оформлення батьківства невідкладно після народження дитини дає змогу і дитині, і її матері, а в окремих випадках – і батькові відразу користуватися усіма гарантованими благами та пільгами, які є юридичними наслідками визнаного батьківства, а також забезпечує невідкладну реалізацію і захист сімейних, цивільних, соціальних, пенсійних і спадкових прав.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь