A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новогуйвинська громада
Житомирська область, Житомирський район

Як зобов’язати працівника надати обхідний листок та чи можна затримати розрахунок, якщо працівник його не надав?

Дата: 21.11.2023 15:28
Кількість переглядів: 107

Фото без опису

Обхідний листок — внутрішній документ, який підтверджує, що працівник, який звільняється, не має заборгованості перед структурними підрозділами/посадовими особами підприємства. Обхідний листок дає змогу: провести аудит щоб з’ясувати, чи здав працівник перед звільненням матеріальні цінності й документи, що у нього в роботі; вчасно погасити заборгованість або повернути товарно-матеріальні цінності: мобільний телефон, спецодяг, посвідчення, перепустку, ключі тощо. Та чи обов’язковий це документ?

 У законодавстві немає норми щодо обхідного листка. Якщо керівник вирішив упровадити в практику обхідні листки, процедуру їх оформлення необхідно регламентувати в правилах внутрішнього трудового розпорядку (ПВТР), а форму — в інструкції з діловодства. Часом в обхідному листку або в ПВТР зазначають: Працівник отримує повний розрахунок та трудову книжку, якщо її зберігає підприємство, лише після того, як надасть до відділу персоналу обхідний листок зі всіма необхідними підписами. Це неправомірно! Кодекс законів про працю України зобов’язує роботодавця провести з працівником повний розрахунок у день звільнення (ст. 47 КЗпП). Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» від 05.02.2021 № 1217-IX (далі — Закон № 1217) зобов’язує роботодавця видати в день звільнення належно оформлену трудову книжку працівнику, з яким уклав трудовий договір до 10 червня 2021 року (п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 1217; п. 4.1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 № 58; далі — Інструкція № 58).

Із наведеного не випливає, що працівник має право відмовитися збирати підписи в обхідному. Якщо цю процедуру регламентували в ПВТР і працівник не надав обхідного листка, маємо підстави притягнути працівника до дисциплінарної відповідальності за порушення трудової дисципліни. Наслідок — незадовільний відгук у характеристиці. Якщо її вимагає новий роботодавець, цей аргумент переважить терези на вашу користь.

Верховний Суд у своїх рішеннях звертав увагу на те, що відсутність заповненого обхідного листка або акта приймання-передачі справ та документів не може бути підставою для відмови у звільненні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь