A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новогуйвинська громада
Житомирська область, Житомирський район

Дострокова пенсія для учасників бойових дій: як отримати

Дата: 27.10.2023 13:57
Кількість переглядів: 10010

Фото без опису

Учасники бойових дій мають право на дострокову пенсію та доплату до неї у розмірі 25% прожиткового мінімуму. Учасники бойових дій – це люди, які виконували бойові завдання у складі Збройних Сил та інших формувань для захисту Батьківщини у мирний час та/або воєнний.

Хто може претендувати на дострокову пенсію

На довгострокову пенсію мають право учасники бойових дій, визначені Законом України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”. Серед них:військовослужбовці та працівники правоохоронних органів України, які брали безпосередню участь у російсько-українській війні;

  • учасники бойових дій на території інших країн;
  • особи, які у складі добровольчих формувань брали безпосередню участь в АТО та пізніше були зараховані до складу ЗСУ або інших правоохоронних органів;
  • особи, які до 23 лютого 2018 року у складі добровольчих формувань брали безпосередню участь в АТО та перебували там не менше 30 календарних днів.

Вік виходу на пенсію для учасників бойових дій

Учасники бойових дій мають право на дострокову пенсію за віком. Чоловіки можуть вийти на пенсію у 55 років, а жінки – у 50 років. Однак для цього необхідно мати страховий стаж не менше 25 років для чоловіків та не менше 20 років для жінок.

Розмір пенсії учасникам бойових дій

Учасники бойових дій отримують доплату до пенсії у розмірі 25% прожиткового мінімуму (523 грн станом на 2023 рік) та цільова грошова допомога на прожиття у розмірі 40 грн. Доплати за статус учасника бойових дій встановлюються до будь-якого виду пенсії як для військових, так i для цивiльних пенсiонерiв. Загальний розмір пенсії учасника бойових дій не може бути меншим за 210% прожиткового мінімуму (4395 грн). Учасники бойових дій з інвалідністю внаслідок виконання обов’язків військової служби мають право на мінімальну пенсійну виплату на місяць розміром:

  • І група — 650% (13604,5 грн); 
  • ІІ група — 525% (10988, 25 грн);
  • ІІІ група — 360% (7534,8 грн).

 

Як отримати пенсію учасникам бойових дій

Заява про призначення пенсії може бути подана особисто до сервісного центру Пенсійного фонду України або через офіційний сайт. Для цього потрібно мати електронний цифровий підпис або систему BankID та надати скановані копії документів.

Документи для отримання пенсії: 

  • Заява на пенсію по інвалідності;
  • Паспорт + ідентифікаційний код;
  • Документи про стаж роботи й заробітну плату;
  • Документи про місце проживання (реєстрації) особи;
  • Фотокартка (для видачі пенсійного посвідчення);
  • посвідчення учасника бойових дій.

Військова служба у складі чинної армії (ЗСУ, НГУ, правоохоронні органи та інші підрозділи, які воюють) в період бойових дій зараховується до стажу роботи на підставі довідок територіальних центрів комплектування та соцпідтримки (військкоматів). 

Результат оформлення пенсії надійде в особистий кабінет ПФУ або Дії. У разі звернення до місцевого відділення Пенсійного фонду офлайн та  відсутності онлайн-кабінетів на сайті ПФУ чи в Дії, за результатами потрібно звернутися до відділення. 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь