A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новогуйвинська громада
Житомирська область, Житомирський район

ЗВІТ ПРО РОБОТУ ВІДДІЛУ ОСВІТИ НОВОГУЙВИНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ ЗА 2022 РІК

Дата: 18.04.2023 10:58
Кількість переглядів: 556

Фото без опису

         Упродовж   2022 року робота Відділу освіти громади була спрямована на реалізацію державної політики в галузі освіти, забезпечення виконання планів роботи Відділу освіти, Новогуйвинської селищної ради, Департаменту освіти і науки Житомирської обласної державної адміністрації,  Міністерства освіти і науки України.

         Організація освітньої роботи в 23-х закладах освіти громади (10 закладів загальної середньої освіти, в яких навчалося на кінець 2022 року  2191 здобувач освіти), 10 закладів дошкільної освіти, в яких виховувалося  484 вихованця, КЗПО «Центр позашкілля»,   Сінгурівський міжшкільний ресурсний центр, Інклюзивно-ресурсний центр)   була спрямована на виконання Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту»,  «Про дошкільну освіту», «Про позашкільну освіту», Положення  про інклюзивно-ресурсний центр,  Базового компонента дошкільної освіти, інших нормативно-правових актів.

 Завдання    на  2022 рік  виконані у відповідності до плану роботи в повному обсязі: наради, семінари, конкурси, засідання, атестація педагогічних працівників закладів освіти проведені у відповідності до планів роботи та нормативних вимог, всі  заявлені випускники отримали документи про освіту, організовано здали НМТ.

Починаючи з вересня 2022 року   активно організовує роботу КЗПО «Центр позашкілля Новогуйвинської селищної ради», 410 здобувачів освіти громади відвідують 22 гуртки  різних напрямків на базах закладів освіти.  

          Уся робота Відділу освіти проводилася на виконання прийнятих Програм  Новогуйвинської селищної ради:

 - програма перевезення здобувачів освіти, які проживають у населених пунктах, де немає закладів освіти на 2021-2025 роки;

- програма оздоровлення та відпочинку дітей Новогуйвинської селищної ради Житомирського району Житомирської області на 2021 -2025 роки;

- цільова програма «Шкільний автобус» на 2021-2025 роки»;

- цільова програма роботи з обдарованою молоддю на 2021-2025 роки;

- програма організації харчування дітей в закладах дошкільної освіти Новогуйвинської селищної ради Житомирського району Житомирської області на 2021-2025 роки;

-програма «Безпечне та якісне харчування в закладах загальної середньої освіти Новогуйвинської селищної ради на 2021-2023 роки»;

- програма оздоровлення та відпочинку дітей Новогуйвинської селищної ради на 2021-2025 роки;

- внесені зміни в програму оздоровлення та відпочинку дітей Новогуйвинської селищної ради на 2021-2025 роки, внесені 12 жовтня 2022 року  рішенням тридцятої сесії восьмого скликання №1063 «Про забезпечення оздоровлення дітей пільгових категорій в басейні «Танкіст».

        У відповідності до рішення двадцять дев’ятої сесії восьмого скликання від 26 липня 2022 року №1047 змінено назву Озерненської гімназії на Озерненський ліцей Новогуйвинської селищної ради Житомирського району Житомирської області, затверджено Статут закладу та рішенням №1046  змінено назву Новогуйвинської гімназії на Новогуйвинський ліцей Новогуйвинської селищної ради Житомирського району Житомирської області імені Сергія Процика, затверджено Статут закладу, рішенням №1049 затверджено новий Статут Сінгурівського ліцею Новогуйвинської селищної ради Житомирського району Житомирської області.

       Крім того, рішенням двадцять дев’ятої сесії восьмого скликання від 26 липня 2022 року №1045  визначено опорні заклади освіти: Сінгурівський ліцей Новогуйвинської селищної ради Житомирського району Житомирської області, Озерненський ліцей Новогуйвинської селищної ради Житомирського району Житомирської області, Новогуйвинський ліцей Новогуйвинської селищної ради Житомирського району Житомирської області імені Сергія Процика.

     Рішенням дев’ятої сесії восьмого скликання від 26 липня 2022 року №1049 змінено назву Сінгурівського міжшкільного навчально-виробничого комбінату на Сінгурівський міжшкільний ресурсний центр Новогуйвинської селищної ради Житомирського району Житомирської області та затверджено новий Статут закладу.

        Відділ освіти протягом цього періоду здійснював контроль  за дотриманням чинного законодавства з питань освіти, державного стандарту загальної середньої освіти. Здійснювалося управління закладами освіти, підпорядкованими Відділу освіти, координувалася  діяльність цих  закладів, здійснювалися заходи з національно-патріотичного виховання як один з головних напрямків виховної роботи. Організовано навчально-методичне і кадрове забезпечення закладів освіти, пройшло своєчасне підвищення кваліфікації педагогічних працівників  на умовах  регіонального замовлення, а саме, за рахунок бюджету Новогуйвинської селищної ради пройшли безкоштовне навчання на базі КЗ «Житомирський обласний інститут  післядипломної педагогічної освіти» Житомирської обласної ради 155 вчителів закладів загальної середньої освіти, 9 вихователів закладів дошкільної освіти, 3 працівника Інклюзивно-ресурсного центру.

      Крім того, педагоги закладів освіти громади проходили підвищення     кваліфікації за напрямом «Нова українська школа», навчалися на різноманітних онлайн-семінарах, вебінарах та інше.  Керівники методичних комісій громади пройшли навчання та отримали сертифікати підвищення  кваліфікації «Добрі практики» осіння хвиля інновацій для освітян Житомирщини на базі КЗ «Житомирський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» Житомирської обласної ради.

         Проведено роботу щодо стовідсоткового охоплення дітей та підлітків шкільного віку процесом навчання та виховання. На 10.10.2022 року діти, які б не відвідували заклади загальної середньої освіти,  були відсутні. Випадки кримінальних правопорушень серед здобувачів освіти  громади у 2022 році були відсутні.  Учні, які перебувають на обліку, відсутні.

         Відповідно до ст. 53 Конституції України кожен має право на освіту.   Мережа закладів освіти громади складається з 5 ліцеїв  (Новогуйвинський ліцей імені Сергія Процика, Озерненський, Сінгурівський, Троянівський, Вертокиївський ліцеї), 5 гімназій (Озерянківська, Пряжівська, Руднє-Городищенська, Головенківська, Глибочанська гімназії), у яких протягом 2021 – 2022 н. р. навчалось 2235 здобувачів освіти,  а на 05.09.2022 року зараховано до закладів загальної середньої освіти 2221 здобувач освіти, з них у 5 ліцеях 1911 здобувачів освіти, у гімназіях 310  здобувачів освіти).

         Мережа закладів дошкільної освіти складалася з 10 закладів, з яких 4  ЗДО з повним режимом перебування дітей: Озерненський центр розвитку дитини «Сонячний теремок», Новогуйвинський заклад дошкільної освіти «Дзвіночок», Сінгурівський  заклад дошкільної освіти «Дивограй», Троянівський  заклад дошкільної освіти «Берізка» та 6 закладів дошкільної освіти з короткотривалим перебуванням дітей: Вертокиївський  заклад дошкільної освіти «Малятко», Пряжівський  заклад дошкільної освіти «Капітошка», Озерянківський  заклад дошкільної освіти «Озеряночка», Руднє - Городищенський  заклад дошкільної освіти «Пролісок», Головенківський  заклад дошкільної освіти «Капітошка» та Глибочанський заклад дошкільної освіти «Дзвіночок».

       У закладах дошкільної освіти у 2021 – 2022 н. р. отримували освітні послуги 672 дитини, а з 05.09.2022 року - 495 вихованців, з них у закладах дошкільної освіти повнотривалого перебування - 432, короткотривалого перебування - 63, з яких 31 дитина була охоплена соціально - педагогічним патронатом.

       31.08.2022 року було призупинено діяльність Руднє-Городищенського закладу дошкільної освіти «Пролісок» у зв’язку із відсутністю дітей дошкільного віку в кількості у відповідності до нормативної бази.

      Вже у вересні 2022 року забезпечували  освітній  процес    257 вчителів та 174 представника технічного  персоналу закладів загальної середньої освіти, 87 вихователів, 82  представника технічного персоналу закладів дошкільної освіти, 5 педагогічних працівників, 1 технічний працівник в ІРЦ, 5 педагогічних працівників та 10 технічних працівників у  СМНВК організовують навчання та технічний супровід освіти громади.

       Функціонують 2 комунальні заклади: «Інклюзивно-ресурсний центр  Новогуйвинської селищної  ради»  та «Сінгурівський міжшкільний навчально-виробничий комбінат». У  СМНВК    навчається 43 учня першого року навчання та 33 учня другого року навчання.

    У І півріччі 2022 року значну увагу було спрямовано на вдосконалення науково- методичної роботи педкадрів та організацію освітнього процесу:

  • за звітний період проведено щомісячні наради керівників закладів освіти, у тому числі 3  додаткових спільно з Новогуйвинською  селищною радою (пов’язані з тематичним навчанням керівників ЗО з питань безпеки);
  • у лютому 2022 року підготовлено та сформовано звіт закладів дошкільної середньої освіти (форма 85-К), подано в електронній формі на електронний портал;
  • у березні 2022 року перевірено достовірність введеної інформації про випускників -2022  та сформовано пакет на виготовлення документів про освіту;
  • Відділ освіти  переоформив  підключення до інформаційних систем ІСОУ та Єдебо;
  • у   2022 році за допомогою електронного порталу здійснено замовлення підручників для 4, 5, 8  класів закладів загальної середньої освіти;
  • у вересні 2022 року було здано всі статистичні звіти закладів загальної середньої та дошкільної освіти,  позашкільної освіти, Відділу освіти громади;
  • матеріали про роботу Відділу освіти постійно розміщуються на офіційному сайті  Новогуйвинської селищної ради в рубриці «Освіта», створені мобільні вайбер - групи директорів закладів освіти, директорів закладів дошкільної освіти, заступників директорів та педагогів - організаторів,  вчителів-предметників, практичних психологів та соціальних педагогів;
  • усі заклади освіти, крім Новогуйвинського ЗДО «Дзвіночок», мають сайти, які постійно оновлюються інформацією про діяльність закладів освіти;
  •  на сторінці «Освіта» сайту Новогуйвинської селищної ради  Відділом освіти постійно розміщується рекомендації щодо покращення освітнього процесу в закладах освіти  та новини Міністерства освіти і науки України, а також  результативність участі учасників  закладів освіти в конкурсах, акціях, експедиціях, олімпіадах;
  • у зв’язку із воєнним станом було відмінено ЗНО-2022, випускники громади брали участь у НМТ,  який було проведено  у відповідності до графіка, проходили 77    випускників Озерненської і Новогуйвинської гімназій, Сінгурівського, Троянівського та Вертокиївського ліцеїв.   Найкращі результати показали випускники Новогуйвинської гімназії, найгірший показник  показали  випускники Вертокиївського   ліцею.
  • протягом звітного періоду  було здійснено планові та позачергові перевірки закладів освіти Управлінням Держпродспоживслужби в Житомирській області, ДСНС в Житомирській області,  про що і було видано відповідні приписи;
  • оздоровлено протягом червня 2022 року 16 здобувачів освіти   Троянівського ліцею, в тому числі і дітей пільгових категорій, організовано роботу пришкільного табору відпочинку, всі інші заклади у зв’язку із воєнним станом таборів відпочинку не створювали;                  
  • за звітний період Відділ освіти отримав та опрацював 30987 вхідних документів. Надано   роз’яснень, відповідей - 1040, відповідей на звернення - 40, підготовлено запитів на публічну інформацію – 15, довідок – 415, проєктів рішень сесій – 20, рішень виконавчого комітету -8, укладено договорів, угод, меморандумів  - 174, складено звітів – 410, підготовлено паспортів бюджетних програм та змін до них - 35;
  • видано 388 наказів, із них з основної діяльності - 246, з кадрових питань -155,  в тому числі і про   надання відпусток та про відрядження -  3;
  • на виконання Постанови Кабінету Міністрів України №684 від 13.09.2017 року проведена робота по обліку дітей дошкільного та шкільного віку. Відділ освіти веде облік дітей шляхом створення та постійного оновлення реєстру даних. Всі дані внесені в інформаційну систему ІСУО та єдину державну електрону базу ЕДЕБО. Вчасно подані матеріали щодо  прибуття-вибуття учнів, вихованців та працівників тощо, внесені дані про електронний розподіл підручників.  По факту у громаді налічується  дітей дошкільного віку – 838, шкільного віку – 2390. Облік дітей продовжується,    8 грудня 2022 року  Управлінням державної служби якості освіти у Житомирській області було проведено вивчення стану ведення обліку дітей у Відділі освіти Новогуйвинської селищної ради, Новогуйвинському ліцеї імені Сергія Процика, Новогуйвинському закладі дошкільної освіти «Дзвіночок»;
  • Відділом освіти сформовано базу даних для замовлення документів про базову та загальну середню освіту випускникам 9 та 11 класів 2021/2022 навчального року. База успішно здана  в лабораторію навчально -методичної інформації КЗ «Житомирський ОІППО»;
  •  у червні 2022  року  свідоцтво про базову загальну середню освіту  отримали  181 випускник, з яких одержали свідоцтво з відзнакою - 7,  про повну загальну середню освіту -    91 випускник, з них  із Золотою медаллю -2,   Срібною-2;
  • у відповідності до плану роботи організовано пройшли  8 засідань атестаційної комісії Відділу освіти Новогуйвинської селищної ради у 2021-2022 навчального року.  У 2022 році було проатестовано  комісією відділу освіти  40  педагогічних  працівників закладів освіти громади. Розпочала роботу атестаційна комісія ІІ рівня   2022-2023 н. р., проведено 4 засідання,  на атестаційну комісію ІІ рівня подано матеріалів від 27 педагогів та керівників громади;
  • Відділ освіти заключив договір  з КЗ «Житомирський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти», згідно яких за графіками наданими ЖОІППО педагоги проходили курси у І та ІІ півріччі 2022 року за рахунок регіонального замовлення;
  • виготовлено відповідну документацію та проведені технічні обстеження підвальних приміщень Новогуйвинського ліцею імені Сергія Процика, Головенківської гімназії, Озерненського закладу дошкільної освіти «Сонячний теремок», за якими отримано дозволи на виконання робіт по  облаштуванню даних приміщень з подальшим використанням як найпростіші укриття;
  • на основі актів обстеження Житомирського районного управління ГУ ДСНС України зареєстрованих протирадіаційних найпростіших укриттів у Сінгурівському ліцеї, Сінгурівському закладі дошкільної освіти «Дивограй», Троянівському ліцеї, Вертокиївському ліцеї було проведено поточні ремонти зазначених об’єктів з метою їх повноцінного використання;
  • поповнено матеріальну базу закладів освіти, а саме:
  • проведено реконструкцію приміщення та встановлено твердопаливний котел в Троянівський заклад дошкільної освіти «Берізка»;
  • відремонтовано паливні котли в Сінгурівському ліцеї;
  • з метою забезпечення організації очної форми освітнього процесу в Озерянківській гімназії та  закладі дошкільної освіти «Озеряночка» було укладено договори оренди   для використання приміщень старостату та клубу с. Озерянка;
  • Відділ освіти спільно з педагогічними та технічними колективами      Руднє-Городищенської гімназії та Глибочанської гімназії ініціював   оновлення підвальних приміщень закладів з метою використання їх як найпростіших укриттів;
  • всі найпростіші та радіаційні укриття були забезпечені інвентарем у відповідності до нормативних вимог;
  •  у відповідності до звернення Відділу освіти  до ЮНІСЕФ заклади освіти громади отримали спортивний інвентар, набори «Спільно до навчання», технічне обладнання для укриттів, біотуалети;
  • від ЮНІСЕФ отримали 17 ноутбуків для закладів загальної середньої освіти громади;
  • від ЮНІСЕФ отримали 25 хромбуків та 47 ноутбуків для закладів загальної середньої освіти громади;
  • придбано та переоформлено у відповідності до нових статутів  вивіски закладів освіти громади.

(Додаток №1 до звіту; Додаток  №2 до звіту – презентація)

  ПІДВЕЗЕННЯ

 

Організація регулярного безкоштовного підвезення учнів до місць навчання і додому є складовою частиною забезпечення реалізації прав громадян на здобуття загальної середньої освіти. Згідно прийнятих Новогуйвинською селищною радою програм «Шкільний автобус» та «Програми перевезення здобувачів освіти та педагогічних працівників до закладів освіти на 2021 – 2025 роки» підвезення здобувачів освіти та педагогічних працівників здійснювалося з початку 2022 року 2  автобусами закладів освіти (Сінгурівський ліцей  та Руднє – Городищенська  гімназія), 1 мікроавтобусом (Глибочанська гімназія) за затвердженими маршрутами, та рейсовими автобусами (Головенківська гімназія, Троянівський ліцей, Вертокиївський ліцей, Новогуйвинський ліцей імені Сергія Процика, Пряжівська гімназія) згідно укладеного договору із перевізником ТОВ "САВ-ТРАНС".

У Новогуйвинській селищній раді в закладах загальної середньої освіти у 2021-2022 н. р. навчалося 2235 здобувача освіти, із них за межею пішохідної доступності проживало 158 здобувачів освіти. Кількість автобусів для обслуговування потреби підвезення здобувачів освіти на кінець 2022 року -  2. Кількість населених пунктів, з яких підвозяться здобувачі освіти – 18.

На початку 2022 року 83 здобувачів освіти підвозилися шкільними автобусами (Сінгурівський ліцей – 45, Руднє – Городищенська гімназія – 31 здобувач освіти, Глибочанська гімназія - 7). З початком повномасштабного вторгнення російської федерації один шкільний автобус (Руднє-Городищенської гімназії) було передано на потреби ЗСУ.

На забезпечення функціонування шкільних автобусів було витрачено коштів з місцевого бюджету - 103636 грн (автозапчастини, ремонтні роботи, техогляд, бензин та дизпаливо)

Всього потребували підвезення за звітний період підвезення 158 здобувачів освіти. З них 114 здобувачів освіти у листопаді-грудні 2022 року підвозилися рейсовими автобусами. Крім того, до місця роботи рейсовими автобусами підвозилися 56 вчителів  з Житомира, Озерного, Новогуйвинського, Сінгурів, Головенки, Троянова, Гуйви, Вертокиївки та інших населених пунктів. На підвезення здобувачів освіти та вчителів було витрачено коштів з місцевого бюджету - 99945 грн. 

                                                               ХАРЧУВАННЯ                                                                 

Державою гарантується забезпечення харчуванням дітей пільгових категорій, тому організація харчування дітей у закладах освіти належить до  пріоритетних завдань Новогуйвинської селищної ради. З метою створення умов для збереження здоров’я дітей,  підвищення рівня організації харчування, забезпечення учнів та вихованців раціональним і якісним харчуванням, Новогуйвинською селищною радою були прийняті програми «Безпечне та якісне харчування в закладах загальної середньої освіти Новогуйвинської селищної ради на 2021 – 2023 роки» та «Програма організації харчування дітей в закладах дошкільної освіти Новогуйвинської селищної ради Житомирського району Житомирської області на 2021-2023 роки».

У вищезазначених документах визначено порядок організації харчування, вартість харчування, пільгові категорії, які забезпечуються безкоштовним харчування або сплачують 50% (ця норма стосується дітей з багатодітних сімей у ЗДО).

Відділ освіти Новогуйвинської селищної ради та керівники закладів освіти забезпечують координацію процесу організації харчування, контроль за харчовими нормами і якістю продукції, яка надходить до їдалень закладів освіти, організацію безоплатного харчування здобувачів освіти, дітей пільгових категорій відповідно до статті 5 Закону України «Про охорону дитинства». Відповідальність за безпеку і якість продуктів харчування та продовольчої сировини покладена на постачальників та керівників закладів освіти.

В 2022 році здійснювалося безкоштовне харчування дітей з інвалідністю, дітей сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах, дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», дітей із сімей учасників бойових дій, АТО/ООС, дітей внутрішньо-переміщених осіб.

Гарячим харчуванням було охоплено 1476 здобувачів освіти закладів загальної середньої освіти та 576 вихованців закладів дошкільної освіти, що склало 71% від загальної кількості всіх дітей.

На організацію безкоштовного харчування дітей було витрачено коштів з місцевого бюджету - 573 574,59 грн. У зв’язку з початком повномасштабного вторгнення російської федерації харчування дітей здійснювалося лише у січні-лютому та у листопаді-грудні 2022 року. Залишки продуктів харчування на загальну суму  116, 135  грн., у зв’язку з припиненням харчування дітей, у травні були передані на потреби ЗСУ.                                          

ІНКЛЮЗІВНА ОСВІТА

Одним із пріоритетних напрямків державної політики в галузі освіти є запровадження інклюзивного навчання, що реалізує право на рівний доступ до якісної освіти дітей із особливими освітніми потребами, дітей з інвалідністю, дітей інших соціально-вразливих груп.

У І семестрі 2022-2023 навчального року інклюзивне навчання організовано для 22 дітей у закладах загальної середньої освіти, а саме: Новогуйвинський ліцей імені Сергія  Процика – 16 дітей, Озерненський ліцей – 1 дитина, Озерянківська гімназія – 2 дітей, Пряжівська гімназія – 2 дітей, Сінгурівський ліцей – 1 дитина; а також для 8 дітей у закладах дошкільної освіти: Новогуйвинський ЗДО «Дзвіночок» - 2 дитини, Озерненський ЦРД «Сонячний теремок» - 5 дітей, Троянівський ЗДО «Березка» - 1 дитина.

У закладах освіти громади функціонує 9 інклюзивних класів, 2 групи подовженого дня, які відвідують діти з особливими освітніми потребами, 7 груп у закладах дошкільної освіти. В Новогуйвинському ліцеї функціонує ресурсна кімната, яка укомплектована обладнанням загального корекційного призначення. 

Освітній процес допомагають забезпечувати асистенти учителів та вихователів, які постійно приділяють увагу дитині з особливими освітніми потребами, що сприяє належній організації освітнього процесу. На кінець 2022 року у закладах загальної середньої освіти працювало 11 асистентів вчителя, у закладах дошкільної освіти – 7 асистентів вихователя.

Крім того, у закладах дошкільної освіти функціонує 6 груп для дітей з порушеннями мовлення, які відвідують 66 дітей (з них 13 з особливими освітніми потребами).

За рахунок використання коштів освітньої субвенції  підписані договори із 21 спеціалістом для проведення корекційно-розвиткових занять із 30 дітьми з особливими освітніми потребами. За допомогою кваліфікованих педагогічних працівників надається належний супровід та підтримка учням у їх соціальній адаптації, розкритті своїх інтелектуального, фізичного та духовного потенціалів.

Велику роль у забезпеченні освітою дітей з особливими освітніми потребами відіграє комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр» Новогуйвинської селищної ради. 

За зверненням батьків, комплексну психолого-педагогічну оцінку в комунальній установі «Інклюзивно-ресурсний центр» Новогуйвинської селищної ради,   проходять діти як Новогуйвинської громади, так інших громад Житомирського району.   У 2022 році було укладено Меморандум про співпрацю з Глибочицькою, Березівською, Станишівською та  Тетерівською територіальними громадами.

За 2022 рік фахівцями центру було проведено 120 комплексних психолого-педагогічних оцінок розвитку дітей, за результатами яких було видано висновки батькам та законним представникам дітей. 

За висновками комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку, діти отримували корекційно-розвиткові та психолого-педагогічні послуги в інклюзивно-ресурсному центрі та в закладах освіти відповідно до їх потенційних можливостей за типовими освітніми програмами та рекомендаціями фахівців інклюзивно-ресурсного центру.

  Працівники Інклюзивно-ресурсного центру здійснювали психолого-педагогічний супровід дітей з особливими освітніми потребами з метою моніторингу динаміки розвитку дітей шляхом взаємодії з їх батьками та з працівниками закладів освіти, в яких вони навчаються. Фахівцями центру було проведено семінар-практикум для асистентів вчителів та вихователів. Надається професійна підтримка всім учасникам інклюзивного освітнього простору.

                                      РОБОТА З ОБДАРОВАНИМИ УЧНЯМИ ГРОМАДИ

          Позитивні тенденції намітились і в роботі з обдарованими здобувачами освіти громади, що підтверджується декількома показниками. Так, у   ІІ семестрі 2021-2022 навчальному році у закладах загальної середньої освіти Новогуйвинської селищної ради з метою створення належних умов для виявлення й підтримки обдарованої молоді громади, розвитку її інтересів у жовтні -  грудні 2021 року було проведено І та ІІ етап олімпіад з навчальних предметів. В них взяли участь 256 учнів з 10 закладів загальної середньої освіти громади.  І місце у ІІ етапі серед закладів освіти І-ІІІ ступенів  посіли учні Озерненської гімназії (43 призових місця), серед закладів освіти І-ІІ ступенів І місце посіли учні Озерянківської гімназії (6 призових місць). 

          В обласному ІІІ етапі олімпіад учні Озерненської та Новогуйвинської гімназій, Сінгурівського ліцею результативно виступили  на обласних олімпіадах з правознавства, української мови, математики, фізики, правознавства, історії та інших. Команда Новогуйвинської громади посіла 24 місце серед 66 ТГ області. Найбільшу кількість нагород на олімпіадах  - 2021-2022 з різних предметів отримав учень Сінгурівського ліцею  Павликівський Дмитро.

      Досягнення маємо  і на обласній  олімпіаді з психології в учнів Троянівського ліцею.  Найкраще із олімпіадними завданнями справилася Семенюк Юлія, учениця 11 класу Троянівської  ліцею. Вона була нагороджена дипломом І ступеня.

            Мала академія наук України є основною складовою системи виявлення, розвитку і підтримки здібних до наукової діяльності школярів. Тому основною метою роботи педагогічних та учнівських колективів громади  було  створення умов для розвитку обдарованих дітей, чия висока пізнавальна активність і розвинений інтелект виходять за межі вікових особливостей. Це може бути індивідуально посилена програма навчання, цілеспрямована робота з поглиблення знань дитини, її інтересів, зокрема за допомогою дослідницької та конструкторської діяльності (діяльності по створенню дослідницьких проектів). Саме таку задачу ставило перед собою наукове товариство «Ерудит» Новогуйвинської гімназії, наукове товариство «Еверест» Озерненської гімназії, новоутворене у 2021 році наукове товариство «Шукач»  закладів загальної середньої освіти громади. 

           Учні-дослідники Озерненської гімназії підготували 7 робіт, Новогуйвинської гімназії 7 робіт, активну участь у конкурсі-захисті взяли учні Вертокиївського ліцею, Троянівського ліцею,  Сінгурівського ліцею. Найкращий результат показала учениця 11 класу Новогуйвинської гімназії Дзюбенко Юлія, яка стала переможцем обласного етапу у відділенні «Хімія та біологія», секція «Біологія людини» та  взяла участь і в у Всеукраїнському етапі.

      Крім того,  на базах Новогуйвинської та Озерненської   гімназій   діють школи юного дослідника,  відбуваються зустрічі учнів гімназій з переможцями МАН України, науковцями та випускниками гімназій, які були переможцями і продовжили свої наукові дослідження. Починаючи з початкової школи здійснюється пропедевтика, залучаючи учнів до гімназійних інтелектуальних конкурсів, інтелектуальних конкурсів, які відбуваються як на рівні громади, так і на рівні області, на Всеукраїнському рівні.  Результат, який вразив громаду у 2021-2022 навчальному році, це перемога (диплом ІІ ступеня)  в інтелектуальному конкурсі юних фізиків команди Сінгурівського ліцею.

          Учні Новогуйвинської гімназії - переможці ХІІ обласного інтелектуального конкурсу юних географів. Команда Новогуйвинської гімназії «Дивергенти» посіла ІІІ місце в обласному етапі.

         Представники нашої громади були учасниками всіх міжнародних  та Всеукраїнських конкурсів, де виборювали призові місця.   Активну участь  в них брали учні Новогуйвинської та Озерненської гімназій, Сінгурівського ліцею, Озерянківської, Руднє-Городищенської, Пряжівської гімназій.

         Вихованці Новогуйвинської та Озерненської гімназій, Сінгурівського ліцею, Озерянківської гімназії є переможцями Всеукраїнської гри «Сокіл» (Джура) у різних вікових категоріях.

           Учні громади - активні учасники обласних творчих конкурсів, акцій, експедицій, турнірів,  таких як «Осінні фантазії», «Зимова казка», «Патріот фест», «Про гуманне ставлення до тварин», «Мандруй рідним краєм»,  «Моя Батьківщина Україна», «За нашу свободу», «Декоративний розмай», «Кришталеві нотки», «Паперовий світ», «Чуття єдиної родини», «Зоологічна галерея», «День зустрічі птахів», «Чарівний пензлик», «Іграшковий дивосвіт», «Космічні фантазії», «Зірочки Мельпомени», «Великодні писанки», «Метелики -німий шедевр природи» та багато інших конкурсах еколого-натуралістичного, історико-краєзнавчого, науково-дослідницького напрямку .

          Особливу увагу необхідно звернути на постійну результативну та творчу участь колективів педагогів та учнів Новогуйвинської та Озерненської гімназій, Сінгурівського ліцею,  Озерянківської гімназії у Всеукраїнській дитячо-юнацькій військово-патріотичній грі «Сокіл» («Джура»), яка сприяє національно-патріотичному вихованню вихованців, вчить їх становленню, виховує патріотів нашої держави.

          Заклади освіти – учасники  І, ІІ  етапів ХІІ Міжнародного мовно- літературного конкурсу учнівської  та студентської молоді ім. Тараса     Шевченка. Так, учениця 11 класу Озерненської гімназії Фоменко Вікторія, посіла ІІІ місце в обласному етапі конкурсу.

           Учениця 8 класу Новогуйвинської гімназії Кирик Юлія посіла І місце  у ІІ етапі ХХІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені  Петра Яцика. Юлії була надана можливість взяти участь у Всеукраїнському етапі.  Війна не дала можливості цього зробити.

     Вихованці закладів освіти громади - активні учасники патріотичних мовно-літературних, історичних, краєзнавчих конкурсів, акцій, експедицій,  що є одним з головних напрямків виховання у сучасному суспільстві. 

           Учні всіх закладів освіти громади - активні    учасники інтерактивних конкурсів «Соняшник», «Левеня», «Кенгуру», «Лелека», «Бобер», «Колосок», «Олімпіс» та іншіх.

  Вже    у   І семестрі 2022-2023 навчального року  на базі закладів освіти  Новогуйвинської селищної ради з метою створення належних умов для виявлення й підтримки обдарованої молоді громади, розвитку її інтересів у жовтні - грудні 2022 року було проведено І та ІІ етапи Всеукраїнських учнівських олімпіад із навчальних предметів.  

І та ІІ етапи Всеукраїнських учнівських олімпіад проходили як на базі закладів освіти громади, так і на базі Відділу освіти Новогуйвинської селищної ради дистанційно в умовах продовження строку дії воєнного стану в Україні.  ІІ (ТГ) етап учнівських олімпіад із навчальних предметів проводився за завданнями КЗ  «Житомирський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» дистанційно на базі закладів загальної середньої освіти Новогуйвинської селищної ради. На ІІ (ТГ) етап було заявлено 238 учасників, взяли участь 224 учня, але в цю кількість ввійшли  учні, які брали участь не в одній олімпіаді, а в декількох.

Найактивніше було залучено здобувачів освіти до участі в олімпіадах з математики (27) та української мови та літератури (25). Найменша кількість учасників – з екології (4), інформатики (3),  польської мови (1), астрономії (5).  

До складу найактивніших учнів-учасників ІІ етапу олімпіади  ввійшли:

  • Ільчук Дар’я,   учениця  11  класу    Озерненського ліцею;
  • Майструк Дарина, учениця  10  класу    Озерненського ліцею;
  • Кичук Богдана  - учениця 9 класу  Сінгурівського ліцею;
  • Павликівський Дмитро - учень 10 класу  Сінгурівського ліцею;
  • Яценко Вікторія  - учениця 11 класу  Троянівського ліцею;
  • Кузьменко Михайло  - учень 9 класу  Головенківської гімназії;
  • Фидра Валерія - учениця 10 класу   Вертокиївського ліцею;
  • Нерода Владислав  - учень 9 класу  Руднє-Городищенської гімназії;
  • Кирик Юлія - учениця  9 класу  Новогуйвинського ліцею імені Сергія Процика;
  • Чос Андрій  - учень 11 класу  Новогуйвинського ліцею імені Сергія Процика     та інші.

За підсумками ІІ (ТГ) етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад переможцями з базових предметів  стали   139 учнів, що становить  58,15 % від загальної кількості учасників.  

       Як свідчать підсумки олімпіад, учні Озерненського ліцею та Новогуйвинського ліцею імені Сергія Процика,  Сінгурівського ліцею, Головенківської гімназії  мають достатні та високі досягнення. Кращі результати у порівнянні з 2021-2022 н. р. показали учні Вертокиївського ліцею та Руднє-Городищенської гімназії.  Адміністрації   Пряжівської гімназії слід звернути особливу увагу на роботу з обдарованими учнями. Найбільшу кількість призових місць набрали учні Озерненського ліцею - 45, найменшу учні  Пряжівської гімназії -1.

       Участь у конкурсі-захисті Малої академії наук України 2022-2023 навчального року була результативною,  так  на І етап конкурсу-захисту учні-дослідники Озерненського ліцею підготували 8 робіт, Новогуйвинського ліцею імені Сергія Процика - 4 роботи, активну участь у конкурсі-захисті взяли учні Вертокиївського ліцею – 3 роботи, Троянівського ліцею – 2 роботи,  Сінгурівського ліцею – 4 роботи.  Йде підготовка до ІІ етапу конкурсу-захисту, який відбудеться у лютому 2023 року.   

        Команда юних хіміків Озерненського ліцею посіла 4 місце на обласному етапі інтелектуального конкурсу юних хіміків. Команда юних фізиків Новогуйвинського ліцею імені Сергія Процика посіла ІІ місце в  обласному конкурсі «Мирний конкурс», група учнів Новогуйвинського ліцею імені Сергія Процика в обласному етапі  конкурсу «Дотик природи» стали абсолютними переможцями, були  запрошені на Всеукраїнський форум, де посіли 2 місце, учні Озерненського ліцею посіли 3 місце у Міжнародному конкурсі читців польської поезії.

         Представники нашої громади були учасниками всіх заявлених міжнародних  та Всеукраїнських конкурсів, де виборювали призові місця.   Активну участь  в них брали учні Новогуйвинського ліцею імені Сергія Процика та Озерненського ліцею, Сінгурівського ліцею, Озерянківської, Руднє-Городищенської гімназій.

         Вихованці Новогуйвинської ліцею імені Сергія Процика та Озерненської  ліцею стали переможцями  Всеукраїнської гри «Сокіл» (Джура) у різних вікових категоріях. Вже третій рік поспіль  учні Озерненського ліцею стають  переможцями гри у відповідних вікових категоріях. Учні Сінгурівського ліцею та Озерянківської гімназії, Новогуйвинського ліцею імені Сергія Процика - активні учасники, які були відмічені членами журі обласної комісії.

            Заклади освіти - учасники І, ІІ етапів ХІІ Міжнародного мовно- літературного конкурсу учнівської  та студентської молоді ім. Тараса     Шевченка -2022- 2023, ХХІІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика 2022-2023, які стали переможцями І етапу   -   представники Новогуйвинського ліцею імені Сергія Процика та Сінгурівського ліцею   взяли  активну участь в обласному етапі конкурсів.

             Вихованці закладів освіти громади - активні учасники патріотичних мовно-літературних, історичних, краєзнавчих конкурсів, акцій, експедицій,  що є одним з головних напрямків виховання у сучасному суспільстві.  Так, учениця 9 класу Кичук Богдана (керівник -вчитель історії Мацібора З.О.), стала абсолютним  переможцем обласного етапу Всеукраїнської краєзнавчої експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна», робота Богдани «Битва за борщ… Чий він?» представлена від Житомирського обласного центру краєзнавства та екскурсій учнівської молоді на Всеукраїнський етап.

              Сьогодення все наполегливіше вимагає пошуку таких форм і методів навчання та виховання, упровадження яких сприяло б активізації освітньої діяльності учнів, підвищувало ефективність одержання учнями нових знань, розвивало б творчу активність. Особливо актуальною в сучасному освітньому закладі залишається проблема зниження пізнавального інтересу та пізнавальної активності учнів. Інтерес - рушійна сила пізнання та навчання. А головне завдання вчителя  та вихователя –   пробудження та розвиток інтересу. Саме ці питання є основними у педагогічній діяльності  педагогів Новогуйвинської громади. 

            Як відомо, успіхи школярів - найвища оцінка діяльності закладу освіти. На території Новогуйвинської громади  з 16 березня 2021 року діє Цільова   програма  роботи з обдарованою молоддю  на 2021 -2025 роки», затверджена рішенням п’ятої сесії восьмого скликання Новогуйвинської селищної ради №80.

             Головним завданням виконання Програми в роботі з обдарованими учнями є створення максимально сприятливих умов для розвитку обдарованих учнів, активного їх залучення до персональної чи командної участі в олімпіадах, конкурсах інтелектуального, мистецького, спортивного напрямків, впровадження інтерактивних технологій навчання та виховання, створення сприятливих умов для самозростання і розвитку творчого потенціалу вчителів.

             З метою виявлення та розвитку здібностей здобувачів освіти було поновлено банк даних обдарованих дітей в закладах загальної середньої   освіти  громади -2022 та загальний банк обдарованих здобувачів освіти Новогуйвинської громади.

              

                                                       ОРГАНІЗАЦІЯ МЕТОДИЧНОЇ РОБОТИ

 

               Результативна роботи учнів громади – результат діяльності як закладів освіти, так і педагогів, підвищення їх фахового та кваліфікаційного рівня, активна участь у методичній роботі.

            Основна форма методичної роботи за звітній період – організація роботи  методичних комісій вчителів-предметників, як у закладах освіти, так і у Відділі освіти.  Освітянський колектив громади працював над загальною науково-методичною проблемною темою «Компетентність педагога-засіб забезпечення якісної освіти та реалізації концепції Нової української школи, закону України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту»,  «Про дошкільну освіту»,  а у 2021-2022 навчальному році методична робота була спрямована на реалізацію проблемної теми «Ефективні основи педагогічної діяльності: теоретичний аспект (теоретичне узагальнення досягнень психолого – педагогічної науки і педагогічної практики».  

            Методична робота закладів загальної середньої, дошкільної  і  позашкільної  освіти   Відділу освіти  Новогуйвинської селищної ради  саме у І семестрі 2022-2023 навчальному році була спрямована на реалізацію ІІ етапу «Психолого-педагогічні умови забезпечення зростання професійної компетентності вчителя (впровадження ефективних шляхів освіти та самоосвіти вчителя)» загальної проблемної теми «Компетентність педагога - засіб забезпечення якісної освіти та реалізації концепції Нової Української Школи, закону України «Про освіту», закону України «Про повну загальну середню освіту», закону України «Про дошкільну освіту».

         Особлива увага при цьому  зверталася на науково-методичний супровід концептуальних засад Нової української школи (новий зміст освіти, умотивований учитель, наскрізний процес виховання, педагогіка партнерства, дитиноцентризм, сучасне освітнє середовище), підтримку подальшого розширення та поглиблення професійних знань, умінь, навичок педагогів в системах неформальної та інформальної освіти.    

            У зв’язку із пандемією та військовим агресію російської федерації проти України,  заплановані на вересень-грудень 2023 року засідання методичних комісій на рівні  ТГ  проводилися у відповідності до затверджених планів проведення, найбільш активно працювали методичні комісії психологів та соціальних педагогів, вчителів української мови та літератури, фізики-інформатики, початкових класів, вихователів ЗДО, історії-правознавства, географії та інші. Педагоги та  адміністрації закладів освіти  брали активну участь у вебінарах, онлайн-конференціях, онлайн-семінарах, які проводилися на платформах від МОН України, на базі Житомирського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, Житомирського державного університету імені І. Франка, Відділу освіти. Крім того, керівники всіх методичних  комісій  створили  вебінар-групи  у соціальній мережі для активного спілкування та обміну досвідом роботи.                

           За час карантину та  дистанційного навчання педагоги громади постійно удосконалювали свою роботу, брали участь у вебінарах, присвячених формам роботи в умовах дистанційного навчання.  А практичні  та     соціальні педагоги    закладів освіти громади були учасниками наступних онлайн-вебінарів «Практичні поради щодо організації дистанційного навчання під час  воєнного часу», «Практичні поради щодо організації змішаного навчання», «Практичні поради організації освітнього процесу в умовах повітряної тривоги».

          Якщо у 2021-2022 році жоден вчитель громади не проходив сертифікації, то вже у І семестрі 2022-2023  н.р. вчителі початкових класів Вертокиївського ліцею та Сінгурівського ліцею  Романюк Даша Миколаївна  та Козел Анна Сергіївна успішно пройшли сертифікацію.

             Педагогічні колективи громади взяли участь  в обласній виставці перспективного педагогічного досвіду «Сучасна освіта Житомирщини-2023».  Було представлено на розгляд журі 39 робіт педагогів закладів освіти громади.

  Експертиза матеріалів показала, що переважна більшість робіт відповідала вимогам щодо оформлення посібників, характеризувалася новизною і актуальністю тем, різноманітністю за тематикою, змістовністю, вказують на постійний творчий пошук вчителів та відповідають нормативним документам.       Якісна підготовка матеріалів дозволить атестаційній комісії Відділу освіти Новогуйвинської селищної  ради врахувати досягнення педагогів - учасників, які отримають дипломи переможців обласної виставки» «Сучасна освіта Житомирщини-2023». Активну участь у виставці взяли  всі колективи закладів освіти громади, крім Пряжівської гімназії.

            Педагоги Новогуйвинського ліцею імені Сергія Процика, Озерненського ліцею, Сінгурівського ліцею, Озерянківської гімназії  брали активн участь  у першому   турі Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2023» у номінаціях «Початкові класі», «Основи здоров’я», «Захист Вітчизни», «Фізична культура» .  Конкурс   продовжується, результати будуть визначені пізніше.

           Маємо надію на досягнення нашими педагогами у наступаючому 2022-2023 навчальному році високої якості освітнього процесу, заснованого на сучасній педагогічній парадигмі, новому педагогічному мисленні, індивідуальному стилі професійної діяльності педагога, а також сучасних педагогічних технологіях.

            

                                                 ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ

 

             Фізична культура і спорт є вкрай важливими факторами життя громади. Високий потенціал людини - здоровий спосіб життя, масова фізична культура сприяє укріпленню здоров’я нації,  формує духовно та   інтелектуально розвинену особистість, спроможну на найвищий прояв людських якостей. 

             Вихованці закладів освіти громади беруть активну участь   в роботі спортивних гуртків та секцій,    які  організовані на базах закладів освіти. Але, протягом лютого -грудня  2021 року, січня -грудня 2022 року спортивні змагання обласного рівня фактично не проводились у зв’язку із захворюванням на COVID та    агресією  російської федерації.

      

Начальник Відділу освіти                (підпис існує)                        Валентина СЛІНЧУК

Додаток до звіту 1

Додаток до звіту 2

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь