A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новогуйвинська громада
Житомирська область, Житомирський район

Упередити нещасні випадки: для освітян, старост та працівників селищної ради провели інструктаж з охорони праці

Дата: 20.03.2023 11:20
Кількість переглядів: 157

Фото без опису

Щоб робочий процес був безпечним для усіх його учасників, керівникам навчальних закладів, а також управлінь та відділів селищної ради нагадали про правила безпечної експлуатації електроприладів, а також наголосили на підвищенності освіченості серед працівників.

На безпечній експлуатації електроприладів зокрема наголосив позаштатний викладач Житомирського експортно-технічного центру Юрій Яремчук.

Фото без опису

За його словами, травматизм на виробництві не випадково почали прирівнювати до національного лиха. Він завдає багато горя і страждань не лише конкретним людям, їхнім рідним та близьким, а й безпосередньо впливає на економіку країни, бо ці особисті трагедії несуть чималі суспільні втрати, негативно позначаються на рівні життя народу.

Цілковито безпечних та нешкідливих умов праці практично не існує. Реальним виробничим умовам праці притаманна, як правило, наявність певних шкідливих та небезпечних факторів, наслідком яких є профзахворювання та травматизм.

Виробничі, складські, побутові, офісні та інші приміщення на території підприємств мають розгалужену мережу живлення електроспоживачів, що вже є потенційно небезпечним виробничим фактором, а також мають різноманітне електрообладнання, устаткування та пристрої (прилади), якими користуються працівники в процесі трудової діяльності.

Дотримання вимог безпечної експлуатації електропроводки в приміщеннях запобігає її перевантаженню, що може привести до травмування обслуговуючого персоналу. Так, неприпустимим є практика збирання електросхем по типу «подовжувач в подовжувач», вмикання одночасно декількох потужних приладів. Миттєве відключення автоматичного вимикача відбувається  лише при різких перепадах електричного струму (в основному при короткому замкненні), а при плавному зростанні навантаження на мережу (послідовно йде включення електроприладів) автомат не вимикає струм, що може призвести до її перевантаження, подальшого нагріву електропроводки та руйнування захисної ізоляції кабелю.

Непоодинокі випадки, коли в одному приміщенні експлуатуються одночасно декілька комп’ютерів та іншого побутового чи офісного обладнання. В цьому разі потрібно додержуватись балансу між можливостями проводки та її експлуатацією. Розетки, вилки, вимикачі повинні мати цілісний корпус без пошкоджень і тріщин. Їх нагрівання або іскріння свідчить про неполадки. Навіть короткочасний і несистематичний нагрів є небезпечною ознакою. Крім того, він негативно впливає на ізоляцію кабелів і на контакти в розетках. Також, хай і незначні ушкодження або тріщини, стають місцем підвищеної небезпеки.

Ізоляція шнурів обладнання та подовжувачів повинна відповідати вимогам їх експлуатації. Нагрівання шнура, іскріння є ознакою несправності.

Стан проводки в офісному приміщенні повинен відповідати нормам правил безпечної експлуатації.

Як не дивно, але причини нещасних випадків на робочому місці з електрикою залишаються практично незмінними протягом десятиліть – це порушення правил експлуатації або використання несправних електроприладів, необережність та неуважність  користувачів , спроби самостійного розбирання і ремонту електроприладів. Здавалося б про ці причини знають і пам’ятають усі, починаючи з дитячого віку, але іноді їх ігнорують.

Небезпека електротравматизму особливо велика тому, що електричний струм неможливо виявити ні за зовнішнім виглядом, ні за звуком, ні за запахом. Ураження струмом виникає з такою швидкістю, що людина не спроможна самостійно звільнити себе від електропроводки або приладів, що знаходяться під напругою.

Тому, для уникнення небезпечної ситуації, слід виконувати наступні правила:

1) не залишати працюючу техніку без нагляду;

2) не накривати корпус нагрівальних приладів і не перекривати їх вентиляцію;

3) не допускати контакту приладів, фурнітури та кабелів з водою і вологими руками;

4) не розбирати прилади та не проводити ремонт при увімкненому живленні;

5) не виконувати ремонт електрообладнання самостійно при відсутності належної кваліфікації;

6) не допускати експлуатації несправних приладів.

Необхідно взяти до уваги, що виконання нормативно-правових актів з питань електробезпеки є обов’язковою нормою як для  роботодавця, так і для працівників. Основним нормативно-правовим актом з охорони праці з цього питання є Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів. Додержання вимог правил з електробезпеки збереже життя та здоров’я працюючих.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь