ЗНОВУ ПЕЧІЯ!
Печія – це неприємна проблема, яка часто докучає багатьом з нас. Особливо - під час або одразу після свят, коли люди порушують звичний режим харчування. Цей симптом може супроводжувати різні захворювання та стани. Іноді печія настільки непокоїть, що пацієнт потребує лікування в умовах стаціонару.
Цифри і факти
• Печія є дуже поширеним проявом. За даними вчених, близько 20% людей у світі страждають на печію щонайменше раз на тиждень. При цьому до лікаря звертаються менше 25% таких пацієнтів.
• Часто причиною виникнення цього неприємного відчуття є гастроезофагеальний рефлюкс (ГЕР) - закидання в стравохід вмісту шлунка. Його не слід плутати з гастроезофагеальною рефлюксною хворобою (ГЕРХ) - хронічним захворюванням.
• ГЕР є цілком фізіологічним процесом, епізоди якого виникають у здорових дорослих людей майже безсимптомно після їжі та минають через 2-3 хвилини. Але, якщо такі закидання трапляються часто (стають патологічними), вони призводять до пошкодження слизової тканини через високу кислотність шлункового вмісту, що й спричиняє ті неприємні прояви, які ми називаємо печією.
Причини появи печії
• Більшість гастроентерологічних пацієнтів вважає, що причина печії в підвищеній кислотності шлункового соку. Це не зовсім так. Причина печії криється в порушенні регуляції моторики шлунка і стравоходу, а також сфінктера, який розділяє ці два органи.
• У нормі сфінктер між стравоходом і шлунком відкривається під час ковтка. Печія з`являється, якщо клапан закривається нещільно або відкривається під тиском з боку шлунка.
• Великий об`єм їжі (особливо жирної) також спричиняє печію - через збільшення тиску на клапан, оскільки їжа довше затримується в шлунку для того, щоб вона краще перетравлювалася.
• Досить поширена «печія товстих». Її причина в тому, що людина, яка страждає на ожиріння та прагне приховати свою фізичну недосконалість - туго затягує талію або сильно втягує живіт.
• Рефлюксний механізм розвитку симптому печії характерний і для печії під час вагітності. У цей період ослабленню кардії сприяє підвищення внутрішньочеревного тиску через збільшення матки, що росте.
• Посиленню печії сприяє відпочинок у горизонтальному положенні, нахили тіла вперед, фізичні навантаження відразу після їди.
• Спровокувати печію може стрес. На тлі стресу активізується нервова система - частішає серцебиття, дихання, більше крові приливається до м`язів. Травна система в цьому разі не є пріоритетною і життєво важливою - відтак не контролюється належним чином. Тому й відбуваються збої в роботі шлунково-кишкового тракту.
Небезпека печії
• Стравохід не розрахований на те, щоб на його стінках накопичувалася кислота шлункового вмісту. У разі систематичного закидання відбувається подразнення стравоходу, що, зі свого боку, спричиняє мікропошкодження (ерозії, виразки). Тривала печія може призвести до звуження стравоходу. І навіть - до появи злоякісних новоутворень.
• Печія - проблема, яку багато хто вважає нешкідливою. Якщо вона з`являється нечасто - можливо, так і є. Однак якщо подібна неприємність турбує регулярно - це серйозний привід звернутися до лікаря!
Профілактика печії
• Не переїдати.
• Не їсти перед сном.
• Прибрати з раціону продукти, що провокують печію.
• Харчуватися хоча б 3 рази на день, а не один раз на ніч.
• Уникати фізичної активності одразу після прийому їжі.
• Не носити одягу, що сковує рухи, не носити ремені й тугі пояси.
• Влаштувати своє спальне місце так, щоб голова був трохи піднята (так виключається ймовірність механічного закидання вмісту шлунка в стравохід під час сну).
Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».