A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новогуйвинська громада
Житомирська область, Житомирський район

27 січня у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.

Дата: 27.01.2023 11:41
Кількість переглядів: 157

           

       Саме 27 січня 2005 року була ухвалена відповідна резолюція Генеральної Асамблеї ООН. У ній стверджувалося, що «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…». Україна приєдналася до цього документа у 2012 році і разом зі всім світом почала відзначати пам’ять про цю сумну подію. Адже близько півтора мільйона євреїв знищено нацистами на території нашої країни. Це – чверть усіх жертв Голокосту, який є злочином проти всього людства.

     Поблизу сіл Вертокиївка, Іванківці та Кодня у серпні-вересні 1941 року відбулися масові розстріли єврейського населення. Чоловіків, жінок та дітей відвозили до Жовтого Яру, роздягали, забирали цінні речі, групами зганяли до ями і розстрілювали...

        На місці розстрілів євреїв у Жовтому Яру зараз встановлено два окремих однакових пам’ятники. Один на чоловічій могилі, другий на жіночій, адже розстрілювали жінок і чоловіків окремо в різних місцях.

        Сьогодні Відділ культури, туризму, молоді та спорту Новогуйвинської селищної ради, працівники культури громади, працівники Вертокиївського старостинського округу на чолі із старостою Валентиною Гурківською вшанували пам'ять жертв Голокосту хвилиною мовчання та доєдналися до міжнародної кампанії #WeRemember, мета якої - нагадати, що Голокост – не лише трагедія єврейського народу, а й трагічний урок для всього людства, який потрібно пам’ятати, щоб не допустити повторення цієї жахливої сторінки історії.

          Директор Будинку культури-філії с. Іванківці Галина Бондар ознайомила присутніх зі спогадами старожилів про ці трагічні події.

  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь