Новогуйвинська громада
Житомирська область, Житомирський район

День української писемності та мови

Дата: 09.11.2022 08:35
Кількість переглядів: 103

Фото без опису

Шановна громадо!

          Щороку 9 листопада  наша країна відзначає

                                               День української писемності та мови!

                                         Мова рідна, слово рідне, хто вас забуває, той у грудях                                                                     не серденько, тільки камінь  має.    (слова Т. Шевченка)

          Ця дата припадає на православне свято – день вшанування преподобного Нестора-літописця – послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Саме його вважають основоположником української писемності.

       Сьогодні у час, коли триває повномасштабна війна росії проти України, важливо підтримувати українську мову, не забувати про нашу самоідентифікацію.

      Мова допомагає боронити країну і на полі бою, адже  російські військові чи диверсанти не знають української. Так легше ідентифікувати своїх. Чого тільки варта перевірка за допомогою українського слова “паляниця”.

        Не може не радувати те, що в сучасних реаліях  носіїв рідної мови стає дедалі більше, молодь все частіше популяризує українську в соцмережах та спонукає до її вжитку у мовленні. Вона упевнено завойовує культурно-інформаційний простір, український контент заповнює радіо- і телеефіри, а україномовне кіно, музика, мистецькі проєкти, книги стають усе більш популярними в Україні та світі.

           Українська мова – це історія нашого народу, вона  красива, милозвучна, а головне — рідна! Цією мовою ми думаємо, нею виражаємо свої найщиріші емоції. Саме наше мовне коріння живить нас силою і волею до перемоги!

         Тож любімо і розвиваймо нашу мову, адже саме вона — одна з найяскравіших ознак українського народу, саме вона формує нашу сутність і є частинкою нас самих.

 

Секретар селищної ради                                      Олександр ЛОВИНЮК

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь