A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новогуйвинська громада
Житомирська область, Житомирський район

УКРАЇНА РАТИФІКУВАЛА СТАМБУЛЬСЬКУ  КОНВЕНЦІЮ

Дата: 23.06.2022 09:33
Кількість переглядів: 309

Фото без опису

УКРАЇНА РАТИФІКУВАЛА СТАМБУЛЬСЬКУ

 КОНВЕНЦІЮ

          20 червня 2022 року Верховна Рада України ратифікувала «Конвенцію Ради Європи  про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами», відому як «Стамбульська конвенція».

            Стамбульська конвенція – міжнародна угода Ради Європи щодо насильства проти жінок та домашнього насильства, відкрита для підписання 11 травня 2011 року у Стамбулі (Туреччина). Документ визнає насильство стосовно жінок порушенням прав людини і видом дискримінації; встановлює чіткий зв'язок між досягненням рівноправності між жінками і чоловіками та викорінення насильства над жінками.

            Наразі документ підписали 47 країн, із яких 36 – ратифікували.

     Ратифікація Стамбульської конвенції дає можливість експертам Ради Європи контролювати як Україна виконує взяті на себе зобов’язання. В свою чергу Україна може вимагати посилення відповідальності для кривдників наших громадянок за кордоном, а також вимагати притягнення до відповідальності кривдників-українців, які переховуються за кордоном.

          Це доленосне рішення було прийняте у найбільш складні для України часи на тлі повідомлень і звинувачень російських військових у сексуальному насильстві щодо жінок, дітей та чоловіків в Україні. Тому нині, під час війни, це рішення є критично важливим  і своєчасним ніж будь-коли.

         Конвенція пропонує державам встановити  кримінальну  відповідальність за основні види насильства стосовно жінок та забезпечити  належне та ефективне покарання за насильство. В Україні діє низка статей кримінального кодексу, проте розписані вони не настільки широко та детально, як у Стамбульській конвенції.                         Документ передбачає механізми захисту як чоловіків, так і жінок, які зазнали домашнього насильства.

Країни, що ратифікували Конвенцію, мають криміналізувати :

психологічне  насильство;

переслідування (сталкінг);

фізичне насильство;

сексуальне насильство (включно із зґвалтуванням, що передбачає різні види сексуальних активностей з особою без її згоди). Крім цього кримінальним злочином визнається  сексуальне домагання вдома, на роботі, в транспорті, на вулиці чи де-інде;

примусовий шлюб;

жіноче обрізання;

примусовий аборт;

примусову стерилізацію

               Конвенція також пропонує стратегії із попередження та запобігання насильству, а саме: підвищення обізнаності  за рахунок проведення кампаній на теми насильства та інформування потерпілих про те, де саме і яку допомогу вони можуть отримати; внесення до шкільних навчальних планів матеріалів із питань рівноправності; підготовка кадрів на рівні держави; програми профілактичного втручання лікування осіб, схильних до насильства.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь