A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новогуйвинська громада
Житомирська область, Житомирський район

Інформуємо громадян щодо порядку виїзду дитини за кордон

Дата: 26.05.2021 17:21
Кількість переглядів: 744

В рамках правопросвітницького проекту

Новогуйвинської селищної ради

«Знай свої права!»

інформуємо громадян щодо порядку виїзду дитини за кордон

Раніше, у разі виїзду дитини за кордон з одним із батьків, обов’язково необхідно було отримувати нотаріальну згоду іншого. Відповідно до змін у законодавстві, з 2018 року цю норму було скасовано. Відтепер, якщо один з батьків бажає виїхати з дитиною за межі України, він має можливість зробити це без нотаріальної згоди, але із дотриман-ням певних умов…

Чи завжди потрібна згода одного з батьків

на виїзд дитини за кордон?

 

Доволі часто після розлучення один із батьків здійснює перешкоди у вихованні дитини, обмежує його в спілкуванні або не надає згоди для виїзду дитини за кордон.

Відповідно до п. 4 Постанови КМУ №57 виїзд з України громадян,  які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків або інших осіб здійснюєть-ся за  нотаріально  посвідченою  згодою  другого з батьків із зазначенням у ній  держави  прямування  та  відповідного  часового проміжку   перебуван-ня  у  цій  державі,  якщо  другий  з  батьків відсутній у пункті пропуску.

Але це лише загальне правило.

Увага! 28 серпня 2018 року набрав чинності Закон №2475, спрямований на посилення захисту прав дитини на належне утримання, та  передбачає зміну правил виїзду дитини за кордон, зокрема, виїзд за кордон дитини без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків.

Якщо дитина проживає з одним із батьків, який не перешкоджає іншому в побаченнях і спілкуванні з дитиною, в такому випадку НЕ ПОТРІБНО отримувати дозвіл іншого на виїзд за кордон дитини на строк до 1 місяця, якщо мета поїздки:

  • лікування;
  • навчання;
  • участь у дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких туристичних, дослідницьких, спортивних заходах;
  • оздоровлення та відпочинок (ст.157 Сімейного кодексу).

Що потрібно зробити: 

    • повідомити іншого з батьків, який не ухиляється та належно виконує батьківські обов’язки  про державу перебування, мету та тривалість поїздки рекомендованим листом, якщо відоме місце його проживання;
    • пред’явити на кордоні копію рішення суду або висновок органу опіки і піклування про визначення (підтвердження) місця проживання дитини.


 

Висновок про затвердження місця проживання дітей можна отримати в Новогуйвинській селищній раді Житомирського району Житомирської області.

!!! Звернувшись у службу у справах дітей, можна отримати висновок про затвердження місця проживання дітей та не звертатися до нотаріуса за нотаріальною згодою одного з батьків.

 

Контактна інформація: Служба у справах дітей Новогуйвинської селищної ради, смт.Новогуйвинське, вул.Дружби Народів,5

Близнюк Алла Михайлівна – начальник Служби у справах дітей, (097) 496-44-46

 

            Той із батьків, з яким за рішенням суду визначено або висновком органів опіки та піклування підтверджено місце проживання дитини, самостійно вирішує питання тимчасового виїзду за межі України на строк до одного місяця та більше з метою лікування, навчання, участі дитини в дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках і т.д., якщо:

- наявна заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 4 місяці та 3 місяця у випадку, якщо аліменти сплачуються на утримання дитини з інвалідністю.

Що потрібно зробити:

    • отримати довідку про наявність заборгованості зі сплати аліментів;
    • на кордоні пред’явити довідку про наявність у другого з батьків заборгованості та документ, що підтверджує тяжку хворобу або інвалідність дитини.

Довідка про наявність заборгованості зі сплати аліментів видається органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем упродовж 10 днів та дійсна впродовж місяця.

 

Судовий порядок врегулювання питання виїзду дитини за кордон - за відсутності згоди одного з батьків виїзд громадянина України, який не досяг 16-річного віку, за кордон може бути дозволено на підставі рішення суду.

Куди звернутись - позовна заява про надання дозволу на виїзд громадянина України, який не досяг 16-річного віку, за кордон без згоди та супроводу одного з батьків подається до суду в спрощеному позовному провадженні в порядку цивільного судочинства до районних, районних у містах, міських та міськрайонних судів за зареєстрованим місцем проживанням або перебуванням відповідача.

Вартість - за подання заяви особа сплачує судовий збір у розмірі, передбаченому статтею 4 Закону України «Про судовий збір».

Перелік необхідних документів - позовна заява, оформляється відповідно до вимог Цивільного процесуального кодексу України. В позовній заяві повинно бути зазначено:

  • мета виїзду дитини за кордон (лікування, відпочинок, відвідування родичів тощо);
  • період перебування за кордоном дитини;
  • місце перебування (проживання) дитини за кордоном;
  • факт відмови другого з батьків у наданні згоди на виїзд дитини за кордон.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь