Новогуйвинська громада
Житомирська область, Житомирський район

Спалювання опалого листя – загроза здоров’ю!

Дата: 30.10.2019 11:47
Кількість переглядів: 794

Фото без опису

 

Спалювання опалого листя – загроза здоров’ю!

 

Новогуйвинська селищної рада застерігає: спалювання листя на подвір’ях є надзвичайно шкідливим для здоров’я людей та екологічного стану у населених пунктах. Через те, що при згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В листі, яке тліє, виділяється бензопирен, що здатен викликати у людини онкологічні захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини, які ще називають “екологічним брудом”, одні з найотруйніших для людини речовин.

 

А ще, тонна тліючого листя виділяє близько 30 кг чадного газу, година знаходження біля багаття з опалого листя дорівнює п’ятигодинному перебуванню на автомагістралі!

 

Крім того, у вогнищах нерідко спалюють тверді побутові відходи, полімерні матеріали, які є найсильнішими алергенами, що погіршує стан екології. При горінні гуми утворюються канцерогенна сажа і оксиди сірки, що викликають респіраторні захворювання.

 

На присадибних ділянках рослини нерідко окропляють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні рослинності. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яку люди рясно  рятують від колорадського жука шляхом розпилення отрути.

 

А між іншим, багато людей мають алергію на дим. Особливо погано тим, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти.  

 

В Україні віднедавна посилили адміністративну відповідальність за спалювання листя. Із паліями борються чималими штрафами. Так, згідно зі ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, спалювання рослинних залишків є порушенням низки правил у сфері благоустрою населених пунктів та тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-1360 грн) і на посадових осіб суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн).  

 

Крім того, чинним законодавством країни, зокрема законами “Про охорону навколишнього природного середовища” і “Про охорону атмосферного повітря”, забороняється спалювання залишків сухої рослинності та опалого листя, що прописано, зокрема, у ст.ст. 16 і 22 Закону України “Про охорону атмосферного повітря”. Є й інші відповідні законодавчі та нормативні заборони,  а в деяких випадках передбачена навіть кримінальна відповідальність.

 

Отже, під час прибирання своїх присадибних ділянок, городів тощо наполегливо просимо утримуватися від розведення вогнищ і спалювання листя, рослинності, сухостою та сміття. Пам’ятайте, це небезпечно для вашого здоров’я і шкодить довкіллю.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь